Żeberka w marynacie miodowo musztardowej

autor: , kategoria: z wieprzowiny, kuchnia polska , dodano: 2014-09-20
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Żeberka w marynacie miodowo musztardowej
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Żeberka w marynacie miodowo musztardowej

Składniki:

Przygotowanie:

Przygotowanie naszych żeberek rozpoczynamy od przyrządzenia marynaty.

Do miseczki kolejno dodajemy: przeciśnięty przez praskę obrany czosnek, miód, sos sojowy, koncentrat pomidorowy, olej, musztardę oraz imbir. Dokładnie ze sobą mieszamy.

Żeberka myjemy i dokładnie osuszamy. Kroimy na kawałki tak aby każde żebro było oddzielnie.

Żeberka umieszczamy w misce i dokładnie pokrywamy marynatą.

Odstawiamy do lodówki na noc lub na około 12 godzin. Co jakiś czas zawartość miski należy przemieszać, tak aby mięso było równomiernie pokryte sosem.

Następnie po wyjęciu z miski ułożyć je równo w naczyniu żaroodpornym, a następnie posypać solą i pieprzem.

Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180°C i piec przez 1 godzinę często odwracając i pokrywając marynatą.

Po upływie godziny przykryć nasze żeberka folią aluminiową i podpiekać je przez kilka minut do czasu aż mięso się zrumieni. W ten sposób przygotowane żeberka będą miały mięciutkie mięsko, które bez problemu będzie odchodziło od kości.

Żeberka możemy podać z ryżem lub ziemniakami

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 90 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem