Pełnoziarnisty chleb jogurtowy

autor: , kategoria: przekąski na ciepło, chleby , dodano: 2014-09-22
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Pełnoziarnisty chleb jogurtowy
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Pełnoziarnisty chleb jogurtowy

Składniki:

Przygotowanie:

Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody z odrobiną pszennej mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Kiedy drożdże ruszą łączymy je z pozostałą mąką, solą, jogurtem i ziarnami. Powoli wlewając wodę zaczynamy wyrabiać gładkie, nieco lepiące ciasto, które wyrabiamy przez chwilę. Następnie umieszczamy je w naoliwionej lub obsypanej mąką misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy je do natłuszczonej foremki keksowej (można też dodatkowo obsypać mąką lub otrębami) a wierzch zwilżamy wodą i obficie posypujemy ziarenkami delikatnie wklepując je w ciasto.
Foremkę wstawiamy do zimnego piekarnika nastawionego na 190 stopni (grzanie góra-dół bez termoobiegu). Pieczemy ok. 30-40 minut do uzyskania rumianej, chrupiącej skórki (trzeba to sprawdzać bo każdy piekarnik jest inny). Studzimy na kratce.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 90 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Komentarze

  • Kamila_Klusek, 2016-10-29 15:13:11
    Kamila_Klusek
    Uwielbiam! Podobne robię z aplikacją kcalmar...
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe