Potrawka z soczewicy

autor: , kategoria: zupy , dodano: 2009-12-20
  • Potrawka z soczewicy

Składniki:

Przygotowanie:

Do garnka wlewamy ok. 2 litry wody, dodajemy koncentrat pomidorowy i wsypujemy soczewicę. Gotujemy na małym ogniu. W międzyczasie na patelnie dajemy oliwe, podsmazamy na niej cebulkę, dajemy pokrojonego lub mrozonego szpinaku oraz trzemy do tego marchewkę. Podduszone warzywa wrzucamy do garnka z gotującą się soczewicą. Następnie dodajemy kaszy lub makaronu ( wg upodobania) i gdy się ugotuje w zupce, dajemy pokrojoną parówkę - lub mięsko z kurczaka drobno pokrojone. Zagotowac jeszcze raz i juz tylko trzeba doprawić podanymi przyprawami :)

    Śr. ocena: 4.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Komentarze

  • anka_bunio, 2010-11-21 14:45:54
    anka_bunio
    2
    Zrobiłam wersję bezmięsną.
    Ogólnie rzecz biorąc potrawka ta nie powala smakiem na kolana, ale doceniam fakt, że jest zdrowa, pożywna, prosta i stanowi dość oryginalne, ciekawe połączenie składników.
    Przydałoby się sprecyzować, czy chodziło o soczewicę zieloną czy czerwoną, ja użyłam zielonej, bo bardziej mi smakuje.
    Kaszę gryczaną natomiast lepiej dodać przed warzywami, bo dłużej się gotuje, a po co robić z warzyw kompletną papkę.
    Ciekawie smakuje z tuńczykiem.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe