Naleśniki z kurczakiem, szpinakiem i serem feta

autor: , kategoria: z drobiu, naleśniki , dodano: 2014-10-07
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Naleśniki z kurczakiem, szpinakiem i serem feta
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Naleśniki z kurczakiem, szpinakiem i serem feta

Składniki:

Przygotowanie:

Ciasto:
Wszystkie składniki wymieszać. Ilość mąki i mleka najlepiej dostosować do tego, ile naleśników chcemy otrzymać, ja proponuję ok 3/4 szkl. mąki i taką ilość mleka, aby ciasto miało odpowiednią konsystencję. Powinno być lejące, o konsystencji śmietany. Usmażyć troszkę grubsze naleśniki.

Farsz:
Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę, delikatnie posolić, usmażyć na odrobinie oliwy dodając przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Szpinak umyć, lekko posiekać (ale niezbyt drobno). Dodać do kurczaka i podgrzewać aż szpinak zwiędnie. Dodać ser feta i śmietanę oraz ostatni ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Delikatnie podgrzewać ciągle mieszając, do momentu aż ser się rozpuści. Jeśli farsz nie będzie miał odpowiedniej gęstości zagęścić go odrobiną mąki rozrobionej w wodzie. Doprawić do smaku pieprzem i - jeśli zajdzie taka potrzeba - solą. Ale ostrożnie! Ser feta jest dość słony i łatwo jest przesolić danie.

Farsz nałożyć na naleśniki i zwinąć w rulon.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe