Dżem (mus) z dynii

autor: , kategoria: kremy i musy, słodkie przetwory , dodano: 2014-10-08
  • Dżem (mus) z dynii

Składniki:

Przygotowanie:

Do dużego garnka wsypujemy dynię, zasypujemy cukrem, zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem do miękkości. Gdy dynia będzie miękka i łatwo będzie się ją mieszać, dodajemy skórkę i sok z cytryny, goździki, imbir, cynamon i cukier waniliowy. Gotujemy na wolnym ogniu bez przykrycia mieszając od czasu do czasu (około godzinę). Z powstałej pulpy wyciągamy goździki i blendujemy ją, możemy jeszcze jakiś czas podgrzewać by zredukować mus.
Gorący 'dżem' przekładamy do wyparzonych słoiczków i pasteryzujemy.
Smacznego :)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 100 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem