Dżem (mus) z dynii

autor: , kategoria: kremy i musy, słodkie przetwory , dodano: 2014-10-08
  • Dżem (mus) z dynii

Składniki:

  • cukier [5 łyżek]
  • cynamon [1 łyżeczka]
  • imbir [1 łyżeczka]
  • cukier wanilinowy [3 łyżeczki]
  • woda
  • skórka i sok z 1,5 cytryny
  • kilka goździków
  • dynia pokrojona w dużą kostkę [1.5 kg]

Przygotowanie:

Do dużego garnka wsypujemy dynię, zasypujemy cukrem, zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem do miękkości. Gdy dynia będzie miękka i łatwo będzie się ją mieszać, dodajemy skórkę i sok z cytryny, goździki, imbir, cynamon i cukier waniliowy. Gotujemy na wolnym ogniu bez przykrycia mieszając od czasu do czasu (około godzinę). Z powstałej pulpy wyciągamy goździki i blendujemy ją, możemy jeszcze jakiś czas podgrzewać by zredukować mus.
Gorący 'dżem' przekładamy do wyparzonych słoiczków i pasteryzujemy.
Smacznego :)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 100 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: dynia marynowana

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem