Tikka Masala

autor: , kategoria: kuchnia indyjska , dodano: 2014-10-15
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Tikka Masala
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Tikka Masala

Składniki:

  • kurczak [500 g]
  • sól i pieprz
  • imbir w proszku [1 łyżeczka]
  • cynamon w proszku [1 łyżeczka]
  • kmin rzymskii [1 łyżeczka]
  • ostra paryka sproszkowana [1 łyżeczka]
  • gram masala [1 łyżeczka]
  • czosnek [2 ząbki]
  • śmietana kremówka [200 ml]
  • przecier pomidorowy [700 ml]
  • cukier [1 łyżeczka]
  • ryż [500 g]
  • oliwa [1 łyżeczka]

Przygotowanie:

Tikka masala z filmu "Lie to me"

Kurczaka pokroić w kostkę, posypać solą i pieprzem, włożyć do pojemniczka z marynatą (wymieszana śmietanka, przyprawy i oliwa). Odstawić najlepiej na 1 dzień.
Kurczaka smażyć na patelni grillowej mniej więcej po minucie z każdej strony. W garnku na oliwie dodać te same przyprawy co do marynaty, przecier i zagotować. Na koniec dodać kurczaka i gotować do uzyskania miękkiego mięsa. Można dodać troszkę kremówki, jeśli ktoś lubi lżejsze potrawy. Podawać z ryżem.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem