Odlotowy kapuśniak

autor: , kategoria: Konkurs – Kuchnia Filmowa , dodano: 2014-10-16
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Odlotowy kapuśniak
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Odlotowy kapuśniak

Składniki:

  • woda [1.5 l] (można też użyć rosołu)
  • kapusta biała [150 dag] (pokrojona w dość duże pasy)
  • cebula biała [3 szt.] (pokrojona w piórka)
  • ziemniaki [4 szt.] (pokrojone w kostkę)
  • marchew [3 szt.] (pokrojona w julienne)
  • seler naciowy [1 pęczek] (należy wykorzystać tylko łodygę pokrojoną w drobne kawałeczki)
  • czosnek [2 ząbki] (drobno posiekany i zmiażdżony nożem)
  • jabłka [3 szt.] (kwaśne, np. odmiany Boskoop, starte drobno)
  • boczek wędzony [6 plastrów]
  • masło (do smażenia)
  • chleb (do grzanek, może być żytni)
  • kurkuma [0.5 łyżeczki] (płaska)
  • lubczyk (kilka listków)
  • ziele angielskie (4 ziarna)
  • liście laurowe [3 ]
  • sól
  • pieprz
  • ocet jabłkowy (do smaku)

Przygotowanie:

Na rozgrzanym tłuszczu zeszklić cebulę i podsmażyć boczek, uprzednio dosypując kurkumę. Patelnię zalać szklanką wody, a następnie powstałą mieszaninę przelać do dużego garnka, gdzie powstanie nasza zupa. Wlać resztę wody, dodać ziemniaki, liść laurowy, ziele angielskie i lubczyk. A potem kolejno: marchew, seler naciowy, kapustę, jabłka i czosnek. Gotować aż wszystkie warzywa zmiękną. Na koniec dodać soli, pieprzu i octu według upodobań. Na patelni rozgrzać masło, wsypać pokrojone w drobne kostki kawałki chleba i zezłościć. Zupę podawać na gorąco z usmażonymi grzankami.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 50 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 5

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: piaskowa babka cytrynowa

Komentarze

  • osioek, 2014-10-16 13:52:58
    osioek
    Inspiracją do powstania potrawy jest francuski film 'Kapuśniaczek' (fr. La Soupe aux choux)
    Komentarz
  • osioek, 2014-10-16 15:20:14
    osioek
    Złoszczenie chleba w przepisie odbywa się poprzez jego zezłocenie. Mea culpa.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
     Krokiety z rożków waflowych (nadziewane mięsem i pieczarkami)
  • Mniam: 3
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta