Odlotowy kapuśniak

autor: , kategoria: Konkurs – Kuchnia Filmowa , dodano: 2014-10-16
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Odlotowy kapuśniak
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Odlotowy kapuśniak

Składniki:

Przygotowanie:

Na rozgrzanym tłuszczu zeszklić cebulę i podsmażyć boczek, uprzednio dosypując kurkumę. Patelnię zalać szklanką wody, a następnie powstałą mieszaninę przelać do dużego garnka, gdzie powstanie nasza zupa. Wlać resztę wody, dodać ziemniaki, liść laurowy, ziele angielskie i lubczyk. A potem kolejno: marchew, seler naciowy, kapustę, jabłka i czosnek. Gotować aż wszystkie warzywa zmiękną. Na koniec dodać soli, pieprzu i octu według upodobań. Na patelni rozgrzać masło, wsypać pokrojone w drobne kostki kawałki chleba i zezłościć. Zupę podawać na gorąco z usmażonymi grzankami.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 50 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 5

Komentarze

  • osioek, 2014-10-16 13:52:58
    osioek
    Inspiracją do powstania potrawy jest francuski film 'Kapuśniaczek' (fr. La Soupe aux choux)
    Komentarz
  • osioek, 2014-10-16 15:20:14
    osioek
    Złoszczenie chleba w przepisie odbywa się poprzez jego zezłocenie. Mea culpa.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe