Domowy majonez sałatkowy

autor: , kategoria: sosy, Wielkanocne potrawy, Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie) , dodano: 2009-12-20
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Domowy majonez sałatkowy
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Domowy majonez sałatkowy

Składniki:

  • olej rzepakowy (tyle aby majonez miał odpowiednią konsystencję, ok 1,5 szklanki)
  • jajka [2 szt.] (sparzone kilka sekund we wrzątku)
  • sól [2 szczypty] (duże szczypty)
  • cukier [2 szczypty] (duże szczypty)
  • kwasek cytrynowy [2 szczypty]
  • musztarda [3 łyżeczki] (wg upodobania może być więcej, wtedy majonez będzie pikantniejszy)
  • pieprz [1 szczypta]

Przygotowanie:

Do miski wbijamy dwa całe jakja, wcześniej sparzone przez kilka sekund we wrzątku. Do tego dodajemy 2 szczypty soli, 2 szczypty kwasku cytrynowego, 2 szczypty cukru, pieprz oraz musztardę, wg upodobania 2-3 łyżeczki. Następnie miksujemy końcówką miksera przeznaczoną do miksowania (tą nóżką z nożykami np do koktajli), miksujemy kilka chwil w jedną stronę cały czas do momentu połączenia się składników.

Następnie powoli, maleńkim strumyczkiem wlewamy olej. Ważne aby na samym początku wlewać olej bardzo powoli, inaczej majonez może się zważyć. Przez cały czas miksując w jedną stronę dolewamy powoli tyle oleju aż sos będzie mieć odpowiednią dla nas konsystencję, do dekorowania najlepiej dodać więcej oleju żeby majonez był sztywniejszy. UWAGA: nie należy w trakcie miksowania z olejem dodawać np. większej ilości musztardy gdyż sos majonezowy może się zważyć. Lepiej później dołożyć go np podczas mieszania całej sałatki.

Na bazie tego majonezu można stworzyć wiele wariantów zimnych sosów sałatkowych, past i dipów np. tatarski, czosnkowy, chrzanowy, koperkowy, pomidorowy-ketchupowy, bazyliowy, itp poprzez delikatne wymieszanie łyżką odpowiednich składników sosu z przygotowanym majonezem.

    Śr. ocena: 4.60 / recenzji: 5 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 10 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • 28nana, 2010-01-09 18:43:42
    28nana
    2
    ogromny respect dla ludzi którym chce robić się takie rzeczy...

    zastanawiam się do jakiego "komercyjnego" majonezu ten jest podobny w smaku

    zaciekawiło mnie dlaczego majonez mieszamy tylko w jednym kierunku

    gwiazdki przyznaję za:
    tradycyjnie zdjęcie home made
    za to że komuś się chce robić majonez domowy skoro słoiczek to wydatek ok 3 zł
    za to że zaintrygowałam się tym jednokierunkowym mieszaniem


    ps. jak długo taka mixtura zachowuje przydatność do spożycia
  • Berlinianka, 2010-02-12 13:10:00
    Berlinianka
    1
    28nana mieszamy w 1 stronę, żeby się nie zważył.

    Sposób na zważenie jest prosty, dodawać ugotowane na twardo żółtka(same, bez białek) - (w równej ilości co surowych żółtek lub w innej opcji same ugotowane) wtedy można mieszać jak się chce

    Nie wiem czy się skuszę, nie lubię surowych jajek, nawet po sparzeniu skorupki. Chyba, że do tataru, to toleruję :O
    Ale na pewno jest smaczny
  • 83evelinka, 2010-02-17 10:27:05
    83evelinka
    2
    Od dawna robię domowy majonez, smakuje o niebo lepiej niz kupny Im dłużej ubija się go mikserem, tym bardziej robi się sztywniejszy. Ja dodaję zamiast kwasku, kilka kropli octu,który nadaje jaśniejszy odcień majonezowi, i do tego jeszcze około 1 łyżke śmietany 12% dla polepszenia smaku. Naprawde warto samemu zrobić majonez,o wiele lepiej smakuje i wcale nie zajmuje dużo czasu ukręcenie takiego majonezu.
  • anomaly, 2010-02-18 22:09:53
    anomaly
    2
    Majonez własnej roboty jest najsmaczniejszy, co prawda trochę pracochłonny w przygotowaniu, ale naprawdę warto. O niebo lepszy niż te kupne ze słoika.

    Bardzo fajny opis przygotowania majonezu, dlatego ocena maksymalna.
  • ewelline, 2010-07-16 04:37:21
    ewelline
    dodaje do ulubionych
    Komentarz
  • Susanna, 2010-12-13 14:53:27
    Susanna
    Dziewczyny a jak długo można taki majonez przechowywać? I czy można go ubijać mikserem tz. takim robotem kuchennym który kręci w jedną stronę
    Komentarz
  • WielkaPysznosc, 2013-01-03 15:52:28
    WielkaPysznosc
    0
    Ile przechowywać majonez? Kilka dni, maksymalnie 3-4, ze względu na obecność surowego jajka.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe