Warning: array_column() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/www.wizaz.pl/public/kulinaria/przepis.php on line 33

Warning: implode(): Invalid arguments passed in /var/www/www.wizaz.pl/public/kulinaria/przepis.php on line 33
Strudel jabłkowy z Bękartów wojny / Kulinaria - Wizaz.pl

Strudel jabłkowy z 'Bękartów wojny'

autor: , kategoria: , dodano: 2014-10-19
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Strudel jabłkowy z 'Bękartów wojny'
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Strudel jabłkowy z 'Bękartów wojny'

Składniki:

Przygotowanie:

Do miski wlewamy ciepłą wodę (ok. 40°C), olej, dodajemy szczyptę soli i cukier. Całość mieszamy mikserem do momentu rozpuszczenia się cukru.
Następnie dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną i część mąki pszennej. Ciasto miksujemy hakami w mikserze. Można też wyrobić ciasto ręcznie. Ciągle mieszając, powoli dodajemy resztę mąki, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję ciasta.
Wyrobione ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem, ciasto również smarujemy olejem i owijamy jego powierzchnię folią. Pozostawiamy na 70 minut w temperaturze pokojowej.

Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plastry. Dodajemy namoczone rodzynki i żurawinę oraz pokruszone biszkopty. Doprawiamy do smaku wg uznania: cukrem trzcinowym, sokiem z cytryny i cynamonem (można dodać odrobinę koniaku). Całość mieszamy.

Na stole kuchennym rozkładamy obruslub białe prześcierdło i oprószamy go mąką. Ciasto wstępnie rozwałkowujemy na kwadrat 40 x 40 cm, następnie delikatnie rozciągamy na stole do minimalnej grubości. Kropimy obficie roztopionym masłem. Nakładamy uprzednio przygotowane nadzienie na jeden bok ciasta, a następnie zawijamy za pomocą obrusu. Blaszkę smarujemy roztopionym masłem i oprószamy mąką. Gotowy strudel smarujemy obficie roztopionym masłem i dzielimy na pół (tak by powstały 2 strudle). Przekładamy na blaszkę i ponownie obficie smarujemy roztopionym masłem. Pieczemy w temperaturze 210-220°C około 15-20 minut do momentu, aż ciasto nabierze złotego koloru.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 120 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 20

Komentarze

  • makowiec, 2014-10-19 22:40:20
    makowiec
    Strudel jablkowy rodem z Austrii. Inspiracja z filmu "Bękarty wojny". http://www.dailymotion.com/video/xdhwdp_hans-landa-apfelstrudel_shortfilms
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem