Jeżynowy serniczek w szklance

autor: , kategoria: inne desery, desery owocowe , dodano: 2014-10-21
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Jeżynowy serniczek w szklance
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Jeżynowy serniczek w szklance

Składniki:

Przygotowanie:

Przepis znaleziony na jednym z brytyjskich portali. Wielokrotnie przeze mnie przygotowywany. Uwielbiany przez całą rodzinę.

1. Rozgrzewamy bardzo mocno patelnię i wsypujemy na nią brązowy cukier. Czekamy aż cukier rozpuści się i utworzy syrop. Dodajemy 1 łyżkę soku z cytryny oraz wrzucamy na patelnię jeżyny, szybko mieszając. Smażymy ok. 2-3 minut. Jeżyny puszczą sok, który razem z cukrem zamieni się w syrop, ale owoce powinny zachować swój kształt.
Całość pozostawiamy do ostudzenia
2. W międzyczasie rozgniatamy ciastka i łączymy z roztopionym masłem a następnie wykładamy nimi dno szklanek/pucharków, wyrównujemy (można uklepać łyżką).

3. Serek mascarpone mieszamy delikatnie z resztą soku, starta skórką oraz cukrem pudrem. Rozdzielamy powstałą masę między dwie szklanki. Na wierzch ukladamy ostudzone jeżyny wraz z syropem.


Zamiast ciastek imbirowych można użyć zwykłych herbatników ale osobiście uważam,że imbirowe dodają deserowi charakteru przez co nie jest mdły ani słodki.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe