Jeżynowy serniczek w szklance

autor: , kategoria: inne desery, desery owocowe , dodano: 2014-10-21
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Jeżynowy serniczek w szklance
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Jeżynowy serniczek w szklance

Składniki:

  • jeżyny [150 g]
  • cukier brązowy drobnomielony [1 łyżka]
  • ciastka korzenne [4 szt.] (imbirowe)
  • masło śmietankowe [1 łyżeczka]
  • ser mascarpone [125 g]
  • sok z cytryny [2 łyżki]
  • skórka z cytryny (z jednej cytryny)

Przygotowanie:

Przepis znaleziony na jednym z brytyjskich portali. Wielokrotnie przeze mnie przygotowywany. Uwielbiany przez całą rodzinę.

1. Rozgrzewamy bardzo mocno patelnię i wsypujemy na nią brązowy cukier. Czekamy aż cukier rozpuści się i utworzy syrop. Dodajemy 1 łyżkę soku z cytryny oraz wrzucamy na patelnię jeżyny, szybko mieszając. Smażymy ok. 2-3 minut. Jeżyny puszczą sok, który razem z cukrem zamieni się w syrop, ale owoce powinny zachować swój kształt.
Całość pozostawiamy do ostudzenia
2. W międzyczasie rozgniatamy ciastka i łączymy z roztopionym masłem a następnie wykładamy nimi dno szklanek/pucharków, wyrównujemy (można uklepać łyżką).

3. Serek mascarpone mieszamy delikatnie z resztą soku, starta skórką oraz cukrem pudrem. Rozdzielamy powstałą masę między dwie szklanki. Na wierzch ukladamy ostudzone jeżyny wraz z syropem.


Zamiast ciastek imbirowych można użyć zwykłych herbatników ale osobiście uważam,że imbirowe dodają deserowi charakteru przez co nie jest mdły ani słodki.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: ciasto winogronowe

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką