Niebiańska rozkosz, czyli kurczak w sosie słodko-kwaśnym w otoczeniu rajskich zwierzaków "Gdzie jest Nemo"

autor: , kategoria: Konkurs – Kuchnia Filmowa , dodano: 2014-10-21
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Niebiańska rozkosz, czyli kurczak w sosie słodko-kwaśnym w otoczeniu rajskich zwierzaków
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Niebiańska rozkosz, czyli kurczak w sosie słodko-kwaśnym w otoczeniu rajskich zwierzaków

Składniki:

  • filet z piersi kurczaka [200 g]
  • imbir [3 plastry]
  • ząbki czosnku [3 szt.]
  • sos sojowy [4 łyżki]
  • mąka [5 łyżek]
  • olej do smażenia
  • Składniki na sos słodko kwaśny
  • sok z ananasów [1 szklanka]
  • przecier pomidorowy [2 łyżki]
  • ocet ryżowyżowy [2 łyżki]
  • cebula szalotka [2 szt.]
  • cukier [3 łyżki]
  • czerwona papryka [1 szt.]
  • marchew [2 szt.]
  • pędy bambusa [5 łyżek]
  • mąka ziemniaczana [1 łyżka]
  • ryż w woreczku [3 szt.]
  • Składniki do zabarwienia ryżu
  • kurkuma
  • koncentrat soku buraczanego
  • Składniki na rajskie zwierzaki
  • banan [2 szt.]
  • winogrona [1 kg]
  • mandarynki [2 szt.]
  • ogórek gruntowy [1 szt.]
  • marchew [3 plastry]
  • jabłka czerwone [2 szt.]
  • jabłka [1 szt.]

Przygotowanie:

Przygotowujemy marynatę
Imbir i czosnek drobno siekamy i łączymy z sosem sojowym. Oczyszczamy pierś kurczaka kroimy i zalewamy marynatą. Odstawiamy w chłodne miejsce. Kawałki kurczaka odsączamy z marynaty i obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy na złoty kolor.

Przygotowanie sosu słodko-kwaśnego
Na rozgrzanej patelni karmelizujemy cukier, gdy będzie gotowy dolewamy sok z ananasów i mieszamy, żeby sos stał się jednorodny. Dodajemy przecier pomidorowy i mieszamy całość, dolewamy ocet ryżowy. Dodajemy paprykę pokrojoną w paski, szalotkę w ósemki, marchew w cienkie plasterki. Całość dusimy 5-6 minut. Jeżeli sos jest zbyt rzadki zagęszczamy go mąką rozprowadzoną w wodzie. Na koniec wrzucamy pokrojonego ananasa i pędy bambusa pokrojone w niewielkie słupki. Dorzucamy do sosu usmażonego wcześniej kurczaka. Sos z warzywami i mięsem podgrzewamy jeszcze kilka minut. .

Ryż gotujemy według przepisu, dzielimy na trzy części i jedną z nich zabarwiamy kurkumą, drugą koncentratem soku buraczanego, a trzecią pozostawiamy białą. Ryż przekładamy do kieliszków i stożki wykładamy na talerz obok kurczaka.

Z bananów robimy delfinki, układamy je w winogronach. Z jabłek kwiatki i kolibra, natomiast z ogórka i marchewki księżniczkę żabkę, z mandarynek cudną rybkę. Wszystkie zwierzaki układamy na talerzach.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 70 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka na sałacie

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką