Łosoś w sosie muślinowym ze szparagami i pomarańczową cykorią

autor: , kategoria: Konkurs – Kuchnia Filmowa , dodano: 2014-10-22
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Łosoś w sosie muślinowym ze szparagami i pomarańczową cykorią
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Łosoś w sosie muślinowym ze szparagami i pomarańczową cykorią

Składniki:

Przygotowanie:

Moją inspiracją dla tej potrawy jest film Titanic. Któż z nas nie oglądał tego wzruszającego i pięknego filmu. Jestem wielką miłośniczką kina i gotowania. Często przyrządzam dania z filmów, począwszy od pizzy kończąc na wyszukanych eliksirach, drinkach i ekskluzywnych potrawach. Jedną z moich ulubionych dań jest danie z ostatniej kolacji na Titanicu. Jest to łosoś w sosie muślinowym ze szparagami i pomarańczową cykorią. Łososia kroimy na kawałki wielkości 5 x 5 cm, oprószamy solą i pieczemy 6 minut w temperaturze 210°C.Cykorię kroimy wzdłuż na pół, usuwamy wierzchnie liście, solimy i smażymy na patelni, co jakiś czas podlewając sokiem pomarańczowym. Rzodkiewki i ogórka kroimyw cienkie plasterki. Żółtka ubijamy na parze, dodając stopniowo podgrzane wino, sok z cytryny, sól i biały pieprz. Całość ubijamy do momentu zgęstnienia sosu. Następnie cienkim strumieniem dodajemy ciepłe klarowane masło.W drugiej misce ubijamy na sztywno pianę i delikatnie łączymy z przygotowanym sosem.
Szparagi obieramy, gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem cukru i krótko hartujemy w wodzie z lodem.
Selera gotujemydo miękkości, odcedzamy, doprawiamy masłem, śmietaną, solą i pieprzem, miksujemy na purée.Na talerzach układamy po dwa plastry ogórka i dwie połówki duszonej cykorii. Na warzywach układamy łososia i szparagi, całość obficie polewamy sosem muślinowym. Pozostałe plasterki ogórka kroimy w drobną kostkę. Łososia ze szparagami i sosem muślinowym podajemy z purée selerowym. Talerz możemy udekorować plastrami rzodkiewki, a na nich ułożyć mini porcje pokrojonego w kosteczkę ogórka.
To danie nie jest skomplikowane w przygotowaniu ale za to przepyszne i wykwintne. Dzięki nim możemy poczuć się jakbyśmy byli na kolacji w Titanicu. Polecam to danie na romantyczną kolację lub smaczny obiad gdy mamy ochotę na coś naprawdę wyjątkowego!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem