Lasagne Garfielda

autor: , kategoria: Konkurs – Kuchnia Filmowa , dodano: 2014-10-23
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Lasagne Garfielda
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Lasagne Garfielda

Składniki:

  • mięso mielone [400 g]
  • makaron [200 g]
  • cebula [1 szt.]
  • czosnek [4 ząbki]
  • przecier pomidorowy [400 g]
  • oliwa z oliwek [100 g]
  • ser żółty [300 g]
  • cukinia [1 szt.]
  • bazylia
  • oregano
  • sól
  • pieprz
  • sos beszamelowy
  • masło [2 łyżki]
  • mąka [2 łyżki]
  • mleko [500 ml]
  • gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek, siekamy cebulę w kostkę oraz ząbki czosnku i przesmażamy ok 3min, a następnie dodajemy mięso mielone i całość smażymy przez ok 15min. Kroimy cukinię w kostkę i wrzucamy na patelnię. Dodajemy przecier pomidorowy, oregano, bazylię, sól oraz pieprz i trzymamy jeszcze na ogniu przez 5 min.
Makaron lekko podgotować.

Sos beszamelowy:
W rondelku rozgrzewamy masło, dodajemy mąke i całość mieszamy na ogniu przez około 5 min. Stopniowo wlewamy mleko cały czas energicznie mieszając aż sos stanie się gładki. Gotujemy jeszcze przez chwilę na wolnym ogniu i na koniec doprawiamy gałką muszkatołową.

Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni (bez termoobiegu). Do żaroodpornej formy wkładamy pierwszą warstwę płatów makaronu, polewamy sosem pomidorowym z mięsem mielonym, a następnie sos beszamelowy i ser- powtarzamy czynność 4 krotnie i na koniec posypujemy drobno pokrojonym serem. Tak przygotowaną lasagne wkladamy do piekarnika na ok 45 min. Smacznegooo:)))

Inspirację do zrobienia tej potrawy zaczerpnęłam z bajki Garfielda, którego ulubionym daniem była oczywiście lasagne :)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 70 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Triki Weroniki: Jak czyścić blaty?

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem