Zupa pomidorowa z selerem

autor: , kategoria: zupy, kuchnia polska , dodano: 2009-12-20
  • Zupa pomidorowa z selerem

Składniki:

  • seler naciowy [1 szt.]
  • pomidory [2 op.] (puszki)
  • pomarańcze [1 szt.] (sok wyciśnięty z owocu)
  • cebula [1 szt.] (duża)
  • kostka rosołowa [3 szt.]
  • papryka (słodka)
  • papryka (ostra)
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Zagotować wodę (ok. 2 l) z kostkami rosołowymi, dodać 2 puszki pomidorów krojonych.
4 łodygi selera naciowego umyć, obrać, pokroić w cienkie talarki. Na patelni rozpuścić odrobinę tłuszczu i podsmażyć seler oraz cebulę pokrojoną w kostkę, do smażących się warzyw dodać sok z pomarańczy, przyprawić papryką słodką. Po kilku minutach zawartość patelni dodać do pomidorowego bulionu.
Wszystko pogotować kilka minut, przyprawić do smaku Vegetą, papryką ostrą.

Zupę można podawać samą, z ryżem, makaronem.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 5

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: wegetariańskie leczo z cukinii

Komentarze

  • anka_bunio, 2011-02-01 20:05:17
    anka_bunio
    3
    Zupa jest przepyszna i odświeżająca, przede wszystkim ze względu na innowacyjne wprowadzenie sok z pomarańczy. Polecam dodać tylko papryki ostrej dla bogatszej nuty smakowej.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką
  • Mniam: 2
     Krokiety z rożków waflowych (nadziewane mięsem i pieczarkami)
  • Mniam: 3
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)