Pyszne kotlety z kaszą jaglaną i sosem pieczarkowym

autor: , kategoria: z drobiu , dodano: 2014-10-24
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pyszne kotlety z kaszą jaglaną i sosem pieczarkowym
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pyszne kotlety z kaszą jaglaną i sosem pieczarkowym

Składniki:

  • pierś z kurczaka
  • kasza jaglana [1 szklanka]
  • mała cebulka [1 szt.]
  • czosnek [2 ząbki]
  • papryka czerwona [0.5 szt.]
  • oliwa extra vergine [1 łyżka]
  • natka pietruszki [1.5 łyżki]
  • małe jajka [2 szt.]
  • przyprawy: sól, pieprz
  • lubczyk [1 łyżeczka]
  • sos:
  • pieczarki [10 szt.]
  • grzyby suszone
  • mała cebula [1 szt.]
  • śmietanka 30% do zup i sosów [250 ml]
  • mąka [2 łyżki]
  • natka pietruszki [1 łyżka]
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną wsypać do garnka i zalać 2 szklankami wody i gotować przez około 10 minut na małym ogniu. Kasza ma wchłonąć większość wody. Z kaszy wylać wodę i ostudzić.
Pierś zmielić lub posiekać i włożyć do miski. Posiekaną cebulkę, czosnek, paprykę i kaszę dodać do mięsa. Wszystko dokładnie wymieszać, wbić jajka, przyprawić i jeszcze raz wymieszać.
Z masy formować lekko spłaszczone kotleciki.
Na rozgrzaną patelnię wrzucać kotleciki i smażyć około 4 min z każdej strony.
Przygotowanie sos:

Suszone grzyby zalać (tak aby były przykryte) gorącą wodą i pozostawić je na 10 minut do namoczenia.
Cebulkę pokroić i wrzucić na rozgrzaną patelnię. Pieczarki pokroić w talarki i dodać do zeszklonej cebuli, smażyć aż do zarumienienia się pieczarek.
Z suszonych grzybów wycisnąć wodę, posiekać i razem z wodą wlać na patelnię
Na patelnię wlać śmietankę, dodać posiekaną natkę pietruszki, przyprawić solą i pieprzem.
Aby sos zagęstnić należy wybrać kilka łyżek sosu do szklanki i dodać do tego mąkę. Wlewać na patelnię, cały czas mieszając.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: kotlety mielone

Komentarze

  • Alufka, 2015-03-24 05:35:08
    Alufka
    Kasza jaglana to moje odkrycie ostatnich miesięcy, niestety nie mogę do niej przekonać rodziny, a szkoda.
    Komentarz
  • emilia33, 2015-04-17 11:21:05
    emilia33
    kasza jaglana jest ekstra! na śniadanie można ją robić na słodko z pieczonym jabłkiem, miodem i cynamonem. a na obiad jako podstawowy element pieczonych kotletów, np. z burakiem, natką pietruszki, pestkami dyni i fetą. no i brownie z jaglanej jest wyśmienite
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
     Krokiety z rożków waflowych (nadziewane mięsem i pieczarkami)
  • Mniam: 3
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta