Ratatuj

autor: , kategoria: Konkurs – Kuchnia Filmowa , dodano: 2014-10-24
  • Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! Ratatuj
    Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! Ratatuj

Składniki:

Przygotowanie:

Pokroić papryki na pół i ułożyć je skórką do góry na blaszce pokrytej folią (pamietac o oczyszczeniu z nasion). Piec w ten sposób przez ok 13-15 min w temperaturze 220 stopni. Po tym czasie wyjąć, obraz ze skórki i poczekać do ostygnięcia i drobno posiekać. Bakłażan, cukinię i pomidory pokroić na cienkie równej wielkości plasterki i odłożyć na bok. Na patelni z 2 łyżkami oliwy wykładamy cebulkę i czosnek do momentu az staną się miękkie. Dodać pomidory z puszki i tymianek. Dusić na małym ogniu do momentu ąż wszystko zgęstnieje. Dodac paprykę i dusić. Doprawić pieprzem i solą. Przyszykować okrągłą formę o średnicy ok 20-30 cm i wylać sos. Na sosie ulożyć na przemian paski cukinii, bakłażana i pomidory na kształt ślimaka. Całość przykryć okrągłym kawałkiem papieru do pieczenia. Piec pół godziny w temperaturze ok 200 stopni. GOTOWE! SMACZNEGO!

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 3 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • Yamajeczka, 2014-10-24 16:30:00
    Yamajeczka
    1
    Uwielbiam tę bajkę i sama chętnie gotuję tę potrawę wedle podobnego przepisu. PYCHOTKA
  • sajrusz, 2014-10-25 21:39:02
    sajrusz
    0
    super wyszedł ten ślimaczek, ciekawa potrawa pierwszy raz o niej słysze
  • Inulinus, 2015-10-13 17:02:39
    Inulinus
    0
    Smaczne, rozgrzewające danie

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem