Bliny Babette

autor: , kategoria: Konkurs – Kuchnia Filmowa , dodano: 2014-10-24
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Bliny Babette
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Bliny Babette

Składniki:

  • mąka gryczana [200 g]
  • mąka pszenna [100 g]
  • mleko [350 ml]
  • drożdże [20 g]
  • cukier
  • olej rzepakowy
  • łosoś (wędzony)
  • śmietana kwaśna
  • koperek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Przygotowanie jest proste. W misce łączymy obie mąki. W garnuszku podgrzewam mleko, gdy będzie gorące wlewam je do mąki. Teraz trzeba mieszać bardzo dokładnie, a zaparzoną mąkę zostawiam do ostygnięcia. Ilość mleka tak naprawdę zależy od chłonności mąki, możliwe,że mleka trzeba będzie wlać więcej. Masa ma przypominać gęstą pastę.
Gdy już ostygnie mieszanka mąki z mlekiem dodaję pokruszone drożdże i cukier. Całość bardzo dokładnie rozcieram i zostawiam
na jakieś 20 minut, tak by drożdże zaczęły pracować.
Po tym czasie do masy dodaję jajka, całość znów mieszam bardzo dokładnie i odkładam na kolejne 20 minut. Gdy masa podwoi swą objętość smażę bliny na małej ilości tłuszczu. Bliny smażą się dość szybko. Podawać z ulubionymi dodatkami u mnie śmietana, łosoś i koperek

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 50 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Zadanie konkursowe - konkurs Hortex - Elżbieta Żołek

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem