Cytrynowe ciasto bezowe z filmu „Toast” / „Tost. Historia chłopięcego głodu”.

autor: , kategoria: Konkurs – Kuchnia Filmowa , dodano: 2014-10-25
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Cytrynowe ciasto bezowe z filmu „Toast” / „Tost. Historia chłopięcego głodu”.
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Cytrynowe ciasto bezowe z filmu „Toast” / „Tost. Historia chłopięcego głodu”.

Składniki:

Przygotowanie:

Wykonanie:

Ciasto - składniki posiekać nożem, zagnieść ciasto i włożyć w folii do lodówki na 30 minut. Rozwałkować i wylepić nim formę do tarty o średnicy ok. 23cm. Spód ponakłuwać. Wyłożyć dokładnie folią aluminiową (szczególnie dokładnie dociskać przy rancie) i piec z obciążeniem (np. groch, fasola) przez 10 minut w 180 C. Zdjąć folię i obciążenie i dopiec jeszcze 15 minut na złoty kolor.

Budyń - W garnuszku z grubym dnem wymieszać skrobię, cukier, skórkę z cytryny. Następnie wlać sok z cytryny i wodę. Zagotować, mieszając cały czas, aż całość zgęstnieje. Jak tylko zacznie wrzeć, zdjąć z palnika, dodać masło i wymieszać, do jego roztopienia. Dodać żółtka i całe jajko, wymieszać. Garnek znowu postawić na palniku i podgrzewać na średniej mocy, mieszając cały czas, aż powstanie gęsty budyń. Natychmiast zdjąć z palnika. Ciepły wylać na ostudzony spód. Wystudzić przed nałożeniem bezy.

Beza - Białka umieścić w misie miksera. Ubijać, zwiększając obroty miksera, do otrzymania sztywnej pianki. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, aż do wyczerpania cukru i otrzymania gęstej, błyszczącej piany. Pod sam koniec ubijania dodać mąką ziemniaczaną. Ubite białka wyłożyć na całkowicie zimny budyń. Piec w temperaturze 140ºC przez około 1 godzinę. Beza powinna być chrupka i wypieczona, lekko popękana. W razie konieczności lekko przedłużyć (lub skrócić) czas pieczenia. Wystudzić. Ostudzić na 2 godziny przed krojeniem.

Smacznego!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 180 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe