Boeuf bourguignon - wołowina po burgundzku

autor: , kategoria: Konkurs – Kuchnia Filmowa , dodano: 2014-10-25
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Boeuf bourguignon - wołowina po burgundzku
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Boeuf bourguignon - wołowina po burgundzku

Składniki:

Przygotowanie:

Przepis, w którym zakochałam się po obejrzeniu filmu "Julie i Julia".
Wołowinę kroimy w duże kawałki, osuszamy je bardzo dokładnie ręcznikiem papierowym (jest to bardzo ważne, ponieważ tylko osuszone mięso ładnie się zbrązowi) i smażymy z każdej strony na dosyć mocno rozgrzanym tłuszczu (olej połączony z masłem) aż ładnie się zarumieni. Przekładamy do naczynia nadającego się do włożenia do piekarnika, dokładamy pokrojoną w duże kawałki marchewkę, zalewamy winem, bulionem oraz dodajemy przygotowany pęczek ziół (tworzymy sakiewkę z gazy, do której wkładamy 2 rozgniecione ząbki czosnku, mały pęczek pietruszki, 3 łyżeczki ziół prowansalskich, 2 liście laurowe). Podgrzewamy nieco potrawę na kuchence, po czym wkładamy naczynie z pokrywką do piekarnika rozgrzanego do 160-170 stopni Celsjusza na około 3 godziny, aby bardzo powoli się dusiło.
Na godzinę przed końcem duszenia dodajemy pieczarki, pokrojone na duże kawałki i usmażone na maśle na dosyć dużym ogniu (sekret w smażeniu pieczarek polega na smażeniu ich w kilku mniejszych porcjach, gdyż tylko w ten sposób ładnie się zbrązowią i nie wytrąci się z nich woda) oraz szalotki, pokrojone na połówki w taki sposób, aby się nie rozpadły i również podsmażone na maśle.
Gdy mięso jest już miękkie, wyjmujemy potrawę z piekarnika i przygotowujemy się do zagęszczenia powstałego sosu. Około 3-4 łyżki mąki mieszamy z 2-3 łyżkami miękkiego masła, aż do uzyskania jednolitej masy, dolewamy do niej sporą część sosu, dokładnie mieszamy, aż mikstura się zagęści, wlewamy ją ponownie do naczynia z mięsem, podgrzewamy chwilę na kuchence, doprawiamy solą jeśli jest taka potrzeba i gotowe!
Można serwować z gotowanymi, pieczonymi ziemniaczkami lub bagietką. Dobrze smakuje również z ryżem.
Samo przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, ale duszenie jest nieco czasochłonne. Gwarantuję jednak, że smak potrawy, czyli zdecydowanie prawdziwy smak Francji, wynagrodzi wam czas oczekiwania.
Smacznego!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 45 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe