Grzybek (film "Shrooms")

autor: , kategoria: Konkurs – Kuchnia Filmowa , dodano: 2014-10-26
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Grzybek (film
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Grzybek (film
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Grzybek (film
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Grzybek (film

Składniki:

  • jajka [4 ] (Składniki na biszkopt)
  • mąka pszenna [80 g]
  • cukier [200 g]
  • mąka ziemniaczana [80 g]
  • proszek do pieczenia [1 łyżeczka]
  • sok zielony np Kubuś [900 ml] (Składniki na masę 1)
  • budyń waniliowy [3 ]
  • śmietana kremówka [400 ml] (Składniki na masę 2)
  • galaretka zielona [2 ]
  • cukier puder [2 łyżki]
  • margaryna [125 g] (Składniki na grzybki)
  • jajka [1 ]
  • śmietana [1 łyżka]
  • cukier [60 g]
  • mąka [330 g]
  • żółtko z jajka [1 ]
  • soda oczyszczona [0.333 łyżeczki]
  • ocet [0.333 łyżeczki]
  • majonez [3 łyżki]
  • cukier [100 g] (Składniki na masę do grzybków)
  • mleko [40 ml]
  • margaryna [80 g]
  • mleko w proszku [150 g]
  • kakao [1 łyżka]
  • galaretka zielona [1 ] (Dodatkowo)

Przygotowanie:

Biszkopt:

Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Formę o wymiarach 23x36 wyłożyć papierem do pieczenia. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do ubitych jaj. Piec około 30 minut. Wystudzić.

Masa 1:

Wszystkie trzy budynie dokładnie rozpuścić w 250 ml zielonego soku. Pozostały sok zagotować , wlać sok z rozpuszczonym budyniem i szybko wymieszać, aby nie powstały grudki. Gorący i gęsty budyń wylać na zimny biszkopt. Masę wyrównać i odstawić do ostygnięcia.

Masa 2:

Do miseczki wlać 250 ml gorącej wody, następnie wsypać dwie zielone galaretki i dokładnie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. Śmietankę ubić z cukrem pudrem na puszystą, gęstą piankę, gdy galaretka zacznie tężeć wlać ją do śmietanki. Mieszać do połączenia składników. Masę przełożyć na zielony budyń i wyrównać.

Grzybki:

Składniki zagnieść. Z ciasta uformować małe kuleczki i piec na złoto w formie do grzybków.

Masa do grzybków:

Cukier, mleko i margarynę zagotować w garnku. Dodać kakao. Wystudzić a następnie dodać mleko w proszku. Gotową masą przekładać grzybki.

Wykonanie:

1 zieloną galaretkę rozpuścić według przepisu. Schłodzić i odstawić do lodówki do stężenia. Następnie pokroić w drobną kostkę. Gdy masa 2 delikatnie stężeje, powtykać w nią grzybki. Pomiędzy nimi wsypać galaretkę. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia na kilka godzin. Smacznego!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 180 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 24

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: kokosanki

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką