Marchewka duszona do obiadu

autor: , kategoria: jarskie i wegetariańskie , dodano: 2009-12-20
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Marchewka duszona do obiadu
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Marchewka duszona do obiadu

Składniki:

Przygotowanie:

Marchewki obieramy, mniejsze kroimy na plasterki, większe w kostkę, ale niezbyt drobną jak kto lubi. Wrzucamy do garnka najlepiej rondelka o teflonowej, nieprzywierającej powierzchni.

Następnie marchewkę zalewamy bulionem wymieszanym ze śmietaną, lekko solimy, dodajemy odrobinę cukru i dusimy bez przykrycia kilka minut ale trzeba uważać żeby marchewką nie była zbyt miękka.

W między czasie na patelni przesmażamy lekko posiekaną cebulkę, którą dodamy do marchewki pos koniec przygotowania.

Gdy marchewka jest jeszcze lekko twardawa dodajemy mąkę rozmieszaną w niewielkiej ilości bulionu aby zagęścić powstały sos i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Pod koniec dodajemy podsmażoną cebulę, doprawiamy pieprzem i posypujemy koperkiem.

Ważne żeby dusić bez pokrywy, by płyn mógł odparować i aby ze śmietany utworzył się gęsty pomarańczowy sos.

Tak przygotowana marchewka stanowi doskonały dodatek do dania obiadowego, zwłaszcza do mięsa drobiowego, udek, skrzydełek :)

Smacznego :)

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 3 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • earring, 2010-01-21 18:22:52
    earring
    0
    Uwielbiam marchewkę w każdej postaci, ale takiej jeszcze ni próbowałam. Bardzo ciekawa
  • kropka75, 2010-01-22 09:31:28
    kropka75
    A gdzie ten sos na zdjęciu??
    Komentarz
  • 28nana, 2010-01-22 14:00:35
    28nana
    moja mama zamiast śmietany daje łyżkę ( lub dwie ) masła ...
    pycha
    Komentarz
  • daget, 2010-02-19 15:26:27
    daget
    2
    Mhyymmmm dawno nie jadlam, trzeba to zmienic. Mam tylko takie jedno male zboczenie musze miec marchewke pokrojona w kostke . I nie musze miec wcale miesa. A sosik wspaniale wspolgra z gniecionymi ziemniaczkami
  • Evelusia, 2010-08-28 14:19:36
    Evelusia
    Jadałam taką w przedszkolu i zawsze goniłam po repetę Jeżeli jest ktoś fanatykiem marchewki to ją wręcz pokocha :P
    Komentarz
  • takajednaIsia, 2010-12-20 15:57:37
    takajednaIsia
    1
    Pyszna! Ostatni raz jadłam gotowaną marchewkę dodawaną do obiadu jakieś 5-6 lat temu (zażerałam się) i powiem szczerze, że ta jest o niebo lepsza Jest łatwa w przygotowaniu a na dodatek sosik, który powstaje mile mnie zaskoczył - jest przepyszny, bardzo mi smakuje mimo, iż nie przepadam za daniami, gdzie podstawą jest śmietana. Pozdrawiam

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe