Moja wialka grecka moussaka

autor: , kategoria: Konkurs – Kuchnia Filmowa , dodano: 2014-10-27
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Moja wialka grecka moussaka
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Moja wialka grecka moussaka

Składniki:

  • bakłażan [2 szt.]
  • mięso mielone [500 g]
  • ziemniaki [4 szt.] (średnie)
  • puszka pomidorów [1 szt.]
  • cebula [1 szt.] (duża)
  • czosnek [3 szt.]
  • czerowne wino [1 szklanka] (wytrawne)
  • sól [1 szczypta]
  • pieprz [1 szczypta]
  • oregano [1 szczypta]

Przygotowanie:

Bakłażany cieniutko pokroić wzdłuż (lub w plastry), posolić z obu stron żeby usunąć goryczkę. Po ok 20 min. kiedy bakłażany puszczą sok, przepłukać je zimną wodą. W międzyczasie usmażyć na oliwie drobno posiekaną cebulę i czosnek. Do zeszklonej cebuli dodać mięso mielone. Smażyć do zbrązowienia. Dodać pomidory z puszki i wino oraz przyprawić solą, pieprzem, oregano. Odparować sos. Bakłażany podsmażyć na oliwie. Można też upiec w piekarniku. Ziemniaki w łupinkach lekko podgotować, następnie obrać i pokroić w talarki. Ziemniaki ułożyć na spodzie naczynia, kolejną warstwę ułożyć z usmażonego bakłażana, dalej warstwa mięsa mielonego i znowu bakłażana. Ostatnią warstwę stanowi sos beszamelowy. Warstwa beszamelu powinno być na tyle gruba żeby cała zapiekanka była równo przykryta. Zapiekankę wstawić do nagrzanego piekarnika (180 – 200 C), piec ok 50 minut – aż beszamel zbrązowieje. Moussaka to jedno z najpopularniejszych dań w Grecji, jest bardzo sycąca i przepyszna. Pierwszy raz usłyszałam o niej w filmie "Moje wielkie greckie wesele"

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: lasagne bolognese podlana winem

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką