Puszyste dyniowo - orzechowe muffiny

autor: , kategoria: babeczki i muffiny , dodano: 2014-10-28
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Puszyste dyniowo - orzechowe muffiny
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Puszyste dyniowo - orzechowe muffiny

Składniki:

  • mąka pszenna [250 g] (u mnie typ 500)
  • soda oczyszczona [1 łyżeczka]
  • proszek do pieczenia [2 łyżeczki]
  • cynamon [3 łyżeczki] (+ pół łyżeczki do posypania)
  • przyprawa korzenna [1 łyżeczka]
  • sól (szczypta)
  • cukier brązowy [100 g] (+ 2 łyżki do posypania)
  • olej słonecznikowy [200 ml]
  • dynia [200 g] (puree)
  • jabłka [1 szt.]
  • jajka [4 szt.]
  • orzechy włoskie (garść)

Przygotowanie:

Puree z dyni:

Nastawić piekarnik na 180 stopni.
Dynię umyć, pokroić na mniejsze kawałki i wydrążyć środek z pestkami.
Dynię ułożyć na kratce i piec przez około 60 min.
Ostudzić, obrać ze skóry, odcisnąć nadmiar wody i zblendować.

Ciasto:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Wymieszać w jednej misce: mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, sól, sodę oczyszczoną.
W drugiej misce roztrzepać jajka, dodać olej, puree, starte jabłko na grubych oczkach, cukier i posiekane orzechy.
Do płynnej masy dodać sypkie produkty mieszając trzepaczką aż do połączenia składników.
Jeżeli mamy papilotki z cieńkiego papieru do wkładamy je do formy na muffiny, a jeżeli mamy solidniejsze nakładamy ciasto bezpośrednio do nich do 2/3 wysokości papilotki.
W miseczce wymieszać cukier z cynamonem i obficie posypać nim muffiny.
Włożyć do piekarnika na 25 minut.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 90 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Straszne muffinki FB

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką