Uroda Życia poleca: gnocchetti di zucca, czyli włoskie kluseczki z dyni z masłem klarowanym

autor: , kategoria: jarskie i wegetariańskie, kluski , dodano: 2014-10-29
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Uroda Życia poleca: gnocchetti di zucca, czyli włoskie kluseczki z dyni z masłem klarowanym
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Uroda Życia poleca: gnocchetti di zucca, czyli włoskie kluseczki z dyni z masłem klarowanym

Składniki:

Przygotowanie:

1. Dynię obraną ze skórki upiecz do miękkości.

2. Pognieć dynię i ziemniaki na puree.

3. Dodaj jajko, oliwę, sól, pieprz, gałkę muszkatołową. Mieszając dodawaj mąkę.

4. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na godzinę

5. Uformuj ciasto w podłużny wałek (szerokości ok. 1,5 cm) i podziel na ok. 2,5-centymetrowe kawałki. Lekko przygnieć od góry wierzchem widelca – powinny być płaskie i mieć rowki.

6. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Wrzucaj kluseczki i gotuj je przez ok. 5 min. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotuj jeszcze przez minutę lub dwie, a potem cedzakową łyżką delikatnie wyjmuj do ceramicznego naczynia. By się nie sklejały, możesz je polać odrobiną oliwy z oliwek.

UWAGA: Jeśli ciasto na gnocchi wyszło zbyt rzadkie, zrób z niego lane kluski: stołową łyżką wylewaj porcje ciasta na gotującą się wodę. Po każdej porcji zanurzaj łyżkę w wodzie, dzięki temu ciasto nie będzie się do niej przyklejać.

7. Na patelni rozpuść masło i wrzuć na chwilę posiekane listki szałwii.

8. Kluseczki na talerzach polej masłem z szałwią i posyp tartym parmezanem.

Czas pieczenia dyni: 40 min.
Czas przygotowania: 30 min.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 70 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe