Uroda Życia poleca: łosoś z sosem dyniowym i pistacjami

autor: , kategoria: ryby, kuchnia skandynawska , dodano: 2014-10-29
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Uroda Życia poleca: łosoś z sosem dyniowym i pistacjami
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Uroda Życia poleca: łosoś z sosem dyniowym i pistacjami

Składniki:

  • łosoś [2 szt.] (filety, każdy po ok. 150g)
  • miód [1 łyżka]
  • musztarda [1 łyżeczka] (francuska)
  • oliwa z oliwek [1 łyżeczka]
  • sok z cytryny [1 łyżeczka]
  • sól
  • pieprz
  • Sos
  • dynia [1 op.] (kostka Hortex)
  • śmietana [200 g] (30%)
  • pistacje [100 g] (posiekane i solone)
  • gałka muszkatołowa [2 szczypty]

Przygotowanie:

Miód wymieszaj z musztardą, oliwą, solą oraz pieprzem i tak przygotowaną marynatą posmaruj rybę, po czym odstaw na godzinę do lodówki. Następnie przełóż rybę do naczynia żaroodpornego i piecz ok. 25 min. W tym czasie rozmrożoną dynię włóż do rondelka, zalej śmietanką i
gotuj do miękkości. Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem, a na koniec zmiksuj na sos o gładkiej konsystencji. Upieczonego łososia podawaj z sosem doprawionym pistacjami.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Polecany film:

MAKO AW 2016

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką