Drobiowe kotleciki "Dobosza"

autor: , kategoria: z drobiu , dodano: 2009-12-20
  • Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Drobiowe kotleciki
    Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Drobiowe kotleciki
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Drobiowe kotleciki
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Drobiowe kotleciki

Składniki:

Przygotowanie:

Pierś kurczaka opłukać, osuszyć i pokroić (posiekać) w bardzo drobną kosteczkę lub drobne paseczki. Im drobniej tym lepiej. Ser i pieczarki zetrzeć na grubej tarce. Bułkę zalać wodą, tak aby cała była wilgotna. W razie nadmiaru wody, po prostu odlać. Łączymy wszystkie składniki, dodajemy jajko, sól, pieprz. Dokładnie mieszamy.
Na patelni rozgrzać olej. Nalewamy go dość dużo, bo kotleciki lubią smażyć się na głębokim tłuszczu. Jednak naprawdę chłoną go w minimalnym stopniu.

Formujemy kotlety nabierając na jednego kotlecika czubatą łyżkę masy. Rozpłaszczamy rękami i kładziemy na bardzo rozgrzany tłuszcz. Obracamy kotleciki 3-4 razy, żeby dobrze się usmażyły.

Jest to propozycja zwłaszcza dla dzieci "niejadków" :) Tym sposobem można przemycić pożywne, zdrowe jedzenie.

    Śr. ocena: 4.84 / recenzji: 37 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • zlosliwiec, 2009-12-21 07:14:37
    zlosliwiec
    8
    Kotleciki mają wadę. Znikają! ;-)
    Czasami jestem przerażony tym, ile tych kotlecików jestem w stanie pochłonąć, a muszę się śpieszyć, bo dzieciaki też mocno pracują widelcami...
  • kropka75, 2009-12-21 07:56:44
    kropka75
    2
    Już wiem co następnym razem zrobię z kurczaka.

    Wyglądają przecudnie i na pewno tak samo smakują. Super przepis. Dodaję do ulubionych i po świętach robię test.

  • Ashira, 2009-12-21 11:07:19
    Ashira
    2
    popieram złośliwca, znikają za szybko
    robiłam je kiedyś w formie placuszków, dodając trochę mleka i mąki.
    ale jako kotleciki są jeszcze lepsze.
    ten ciągnący serek i aromat moich ukochanych pieczarek.
    na samą myśl, nie mogę się doczekać kiedy znów zagoszczą na moim stole
  • becia78, 2009-12-22 17:42:35
    becia78
    Już szybko dodaję do ulubionych żeby mi nie "zniknął"
    Komentarz
  • Daffodilka, 2009-12-29 13:59:08
    Daffodilka
    4
    Kotleciki są faktycznie doskonałe! Przetestowałam i według tego przepisu i w małej modyfikacji z dodatkiem kukurydzy z puszki. Obie wersje wyborne A przy tym danie pięknie się prezentuje i nie wymaga wielkich talentów kulinarnych. To ogromna zaleta!
  • iza_wiosenna, 2009-12-31 21:27:35
    iza_wiosenna
    ok, już wiem, co mam jutro na obiad! bo totalnie nie wiedziałam na co wykorzystać stos filetów z kurczaka odpoczywający w lodówce, a znudziła mi się pierś z ziołach.
    nie mogę się doczekać.^^
    Komentarz
  • mamak, 2010-01-20 12:25:51
    mamak
    3
    wczoraj zapodałam rodzince kotleciki,wyszły pyszne!!!!!
    ja je zrobiłam z polędwiczek z kurczaka bo takie miałam,zresztą nawet chyba szybciej się kroi.
    bardzo ci dziękuję za ten przepis,moi sportowcy chcą jeść drób a mnie już brakowało pomysłu co można jeszcze wymyślić oprócz pieczenia duszenia i smażenia .przyznam że mnie drób już uszami wchodzi ale te twoje kotleciki uratowały mi życie.jeszcze raz wielkie dzięki.przepis oczywiście ląduje w ulubionych!
  • kulbit, 2010-01-20 12:53:38
    kulbit
    1
    Świetny przepis, dodaje do ulubionych
    Piersi z kuraka to moje ukochane mięso i zawsze jestem chętna wypróbowac coś nowego z nimi w roli głównej

    Na pewno jeszcze pokombinuje z innymi przyparwami do tych kotletów, ale dzieki z asam pomysł
  • hihi, 2010-02-18 14:12:40
    hihi
    1
    Te kotleciki robię od lat w różnych wersjach Czasami dorzucam kukurydzę albo groszek z puszki (zdarzyło mi się wrzucić i to i to), czasami cebulkę drobno pokrojoną i zeszkloną. Bardzo je lubię, ale tak jak piszecie - znikają. Najgorsze jest to, że nawet jak zostaną to co przejde koło lodówki - mam ochotę złapać w rękę kotlecika

    Uważam, że siekane mięso kurczaka smakuje lepiej niż mielone
  • 83evelinka, 2010-02-24 09:52:33
    83evelinka
    2
    Kotleciki przepyszne Bardzo polubiłam ten przepis,ale że lubię eksperymentować,to robię je z różnymi dodatkami, z odrobiną słodkiego akcentu również (ananas i miód),ze swieżą bazylią... Polecam, warto wypróbować,a napewno niejednokrotnie ta potrawa zagości na Waszych stołach!
  • kirsza, 2010-02-28 16:53:14
    kirsza
    super są, mi smakują, ale tylko skosztowałam bo jetem na diecie, ale małemu dwulatkowi smakowały, a mąż wypowie się pewnie jak zje warto zrobić
    Komentarz
  • Wojtusia, 2010-03-05 10:56:03
    Wojtusia
    1
    Super pomysł na kurczaka, jak nudzą się już zwykłe piersi smażone, czy pieczone. A tutaj fajne urozmaicenie. Coś innego z kurczaka. a jeszcze z pieczarkami to juz super. Dla mnie bomba.
  • Patucha, 2010-03-13 23:01:51
    Patucha
    1
    to się nazywa przepis - Prosty, a niezwykły - z podziwu wyjść nie mogę, co to z piersi koko można wyczarować - na pewno kotleciki na stałe zagoszczą w moim domu
  • Justyna33333, 2010-04-15 16:52:27
    Justyna33333
    -2
    Cudownie wyglądają tylko mnie się wszystkie rozwaliły
  • katalink, 2010-04-16 22:01:59
    katalink
    Właśnie dzisiaj wykorzystałam ten przepis na obiado- kolacje dla męża. Mąż ocenia w skali 1-10 na 8,5. Sama nie próbowałam bo nie mogę smazonego przez jakiś czas jeść
    Mąż powiedział, że są lepsze od kotletów mielonych i prosił żebym robiła je częściej.
    W trakcie przygotowywania miałam małą awarię techniczną. Przy samżeniu okazało się, że masa jest za rzadka i szyybciutko dosypywałam bułki tartej (już nie namoczonej tylko suche) żeby ratować sytuacje.
    Jak dla mnie szybkie, łatwe w przygotowaniu i podobno samczne
    Polecam
    Komentarz
  • katalink, 2010-04-16 22:03:08
    katalink
    0
    Zapomniałam ocenić gwazdkami
  • martul, 2010-04-20 18:38:30
    martul
    super pomysł, bardzo kuszący jeszcze w takiej wersji nie jadłam.ocenę wstawię jak zrobię jutro bo akurat wszystkie składniki mam

    mam tylko pytanie (po doświadczeniach z kotlecikami jajecznymi)

    czy bardzo się rozlatują podczas smażenia?
    Komentarz
  • martul, 2010-04-22 08:11:19
    martul
    1
    zrobiłam te kotleciki wczoraj i baaardzo smakowały, najbardziej obawiałam się rozpadania podczas smażenia ale obyło się bez!
    przepis oceniam na max ze względu na:
    -łatwość przygotowania
    -rzeczowy opis przepisu i zdjęcia
    -smak
  • Adriana07, 2010-05-08 10:30:52
    Adriana07
    1
    Wczoraj robiłam wyszły rewelacyjne mniam lepsze od takich "normalnych" mięciutkie i pochłonięte z prędkością światła
  • asiulkaa, 2010-05-12 08:55:50
    asiulkaa
    2
    Kotleciki zrobiłam, wyszły przepyszne, są łatwe w przygotowaniu. Wykonanie nie zabiera zbyt wiele czasu.

    Najfajniejsze w tym przepisie jest zestawienie trzech składników które bardzo lubię, jednak sama bym nie wpadła na pomysł że razem będą dobre.
  • iizabelaa, 2010-06-07 22:39:04
    iizabelaa
    1
    Super pomysł na kurczaka, bo mi juz się skończyła wena, co wymyślać na kolejny obiad.

    Dobrze, że tutaj mozna się natchnąć
  • talkative2, 2010-06-24 13:54:22
    talkative2
    Właśnie siedziałam i myślałam nad obiadem na weekend. Nie lubie czerwonego mięsa, więc stosuje zazwyczaj wszelkie wariacje dań z drobiem. I mam! kolejny doskonały pomysł na piersiątka dziekuje!
    Komentarz
  • Carolka28, 2010-09-04 16:28:31
    Carolka28
    -1
    Wyglądają i smakują rewelacyjnie
    Pomysłowy przepis i bardzo łatwy w wykonaniu.
    Gorąco wszystkim polecam )
  • Aerith, 2010-09-10 22:13:00
    Aerith
    -1
    kotleciki wygladaja bardzo smakowicie ! juz wiem co zrobie jutro na obiad
    do tej pory zajadalam sie kotlecikami drobiowymi z pieczarkami ale zamiast sera byl szczypiorek ! rowniez polecam, bo sa przepyszne.

    a jutro zabieram sie za te z serkiem !
  • zuzzi, 2010-09-27 14:52:12
    zuzzi
    1
    Daję 4. Mój TŻ je uwielbia, chociaż ja nie lubię ich robić. Denerwuje mnie szatkowanie piersi z kurczaka, i zawsze jak zrobię, to mam jakieś "ale" do smaku. Nie potrafię ich porządnie doprawić. I czasem rozlatują mi się na patelni. Ale to raczej nie problem przepisu Ogólnie kotleciki są w porządku, choć robie je tylko "od wielkiego dzwonu".
  • Asienka187, 2010-10-06 13:59:44
    Asienka187
    1
    Robiłam je wczoraj na obiad. Są rewelacyjne! Moja rodzinka się w nich zakochała. Na pewno będą gościć na naszym stole bardzo często.

    Przy smażeniu nic się nie rozpadło i bardzo łatwo je się formowało. Obawiałam się, że jak ser zacznie się topić to wypłynie, ale nie. Wszystko zostało na swoim miejscu
  • majqnia, 2010-10-14 20:35:20
    majqnia
    1
    Przepyszne! zamiast soli, dodałam wegety, przygotowanie troszke trwa, ale warto jeszcze nie raz je zrobie! zasłuzone 5
  • mosiek1, 2010-10-21 22:24:00
    mosiek1
    1
    Te kotleciki są cudowne! dziś zrobiłam i wyszły genialne trochę długo zeszło mi krojenie piersi kurczaka, ale smak gotowego kotlecika mi wszystko wynagrodził
    5 gwiazdek za świetny przepis, łatwo i przyswajalnie napisany oraz apetyczne zdjęcie
  • ewelline, 2010-11-04 21:13:55
    ewelline
    1
    dawno ich nie jadłam są przepyszne!!
  • Doti_, 2010-12-30 16:41:19
    Doti_
    2
    Są pyszne! Dziś zrobiłam je na obiadek i już wiem, że w przyszłości będę musiała je robić conajmniej z 1,5 porcji! Połączenie kurczak+ser zółty+pieczarki - uwielbiam!

    Jedyna wada jaką dostrzegam to to, że są trochę pracochłonne (chodzi o krojenie piersi na małe kawałki) - chyba, że mamy pomocną dłoń :P Ale efekt i smak są - to najważniejsze! No i nieco urozmaicenia na talerzu też. Polecam


    P.S. Nie wiem, to pewnie moja wina, ale moje wyglądają nieco inaczej niż te ze zdjęcia (nie sugeruję jednak, że zdjęcie jest oszukane!).
  • Betty83, 2011-01-05 17:55:17
    Betty83
    1
    Są przepyszne!
    Robiłam bez pieczarek, bo moje dzieci nie przepadają.
    Bardziej je spłaszczałam, bo smażyłam na końcówce oleju na teflonie.
    Proste w przygotowaniu, nie rozpadły się podczas smażenia, smak - rewelacja.
    Na pewno jeszcze nie raz je zrobię.
  • Sensuel, 2011-05-16 14:22:04
    Sensuel
    Czy ja dobrze zrozumiałam,że bułkę tartą zalewasz wodą ?A obtaczasz je w czymś czy bez panierki wrzucasz na tłuszcz?
    Komentarz
  • Sensuel, 2011-05-17 16:38:50
    Sensuel
    1
    Dość długo zastanawiałam się nad tymi kotlecikami i w końcu zdecydowałam się.Spodziewałam się wielkiego WOW po tylu komentarzasz,ale trzęsienia ziemi nie było.Kotleciki rozpadały się okropnie i musiałam dać więcej bułki tartej niż w przepisie,aby w ogóle fason trzymały.Były dobre,ale spodziewałam się chyba czegoś innego.Albo ze mnie marna kucharka i nie potrafiłam ich wykonać :/
  • AgaZ, 2011-05-18 12:35:49
    AgaZ
    Nie wiem dlaczego Ci się rozpadły. Może dodałaś więcej pieczarek a mniej sera? Ja nigdy nie miałam z tym problemu. Odpowiadając na Twoje pytanie, tak - wodę dodaję do bułki, żeby była wilgotna. Niczym ich nie obtaczam, smażę na tłuszczu tak jak schabowe.
    Komentarz
  • kamyczek89, 2011-06-02 12:48:49
    kamyczek89
    0
    Kotleciki wychodzą pyyszne zawsze chętnie do nich wracam!
  • Ieka, 2011-07-22 10:38:38
    Ieka
    to i ja je wypróbuję ! myślę tylko z czym je zaserwować? napiszcie z czym Wy je podajecie
    i jeszcze.. myślicie, że z mielonego indyka wyjdą podobne w smaku ?
    Komentarz
  • Ieka, 2011-07-22 16:37:54
    Ieka
    1
    zrobione użyłam indyka, bo miałam akurat w lodówce.Wydaje mi się jeszcze lepszy od piersi z kurczakaj, mięciutki i masa fajna wyszła ! Wszystko podokładałam no oko i wyszły fajne kotleciki ale chyba czego w nich brakuje, niewiedziałam za bardzo co mogłabym dodać,bo pierwszy raz robiłam, ale następnym razem je zmodyfikuję.
    Zjadłam z ziemniaczkami gotowanymi w skórkach, sałatka z pomidorów do tego
    Wrócę do przepisu jeszcze bo bardzo smaczne są
  • blysk_w_oku, 2011-09-08 13:37:34
    blysk_w_oku
    1
    Pychota zjedliśmy dzisiaj na obiadek.
    Taką porcją jak tu podana, no może odrobinę większą, najadło się 5 dorosłych osób. (Plus ziemniaki z wody i sałatka) Czyli - niedrogo i smacznie.
    Ja też w połowie użyłam indyczej piersi, a w połowie z kurczaka - takie akurat były zasoby lodówki
    Tylko następnym razem wszystko wyląduje w robocie kuchennym - nie mam cierpliwości do siekania i tarcia
  • grewana, 2012-01-07 16:02:23
    grewana
    1
    Bardzo fajny, prosty, rzeczowo opisany przepis. Kotleciki wyszły super! Nie rozpadały się, ale też dodałam więcej bułki tartej niż jest podane w przepisie. Pomysłowe połączenie moich ulubionych składników Ja podałam z surówką i frytkami - polecam
  • iwooo1, 2012-03-15 21:09:01
    iwooo1
    1
    REWELACJA!
    Kotleciki pycha! Nic dodać nic ująć. Przepis ląduje w ulubionych
  • milax, 2012-03-20 13:05:35
    milax
    Robię je od bardzo dawna. I bardzo lubię. Ale nie wyobrażam sobie by nie znalazła się wśród składników cebula lub przynajmniej dymka, których tu nie ma. IMO bez nich danko musi być nieco mdłe. Zawsze staram się wszystkie dania z drobiu podrasować czymś albo pikantnym albo posiadającym zdecydowaną nutę. Inaczej niestety kurczaczek będzie mi zawsze przypominał słoiczkowe papki dla brzdąców.
    Komentarz
  • maadzioszka, 2012-04-04 18:54:40
    maadzioszka
    0
    przepis bardzo łątwy a kotleciki bardzo smaczne do powyższego przepisu dodałam jeszcze cebilke pycha
    Na pewno zagoszczą u mnie jeszcze nie raz
  • Rossi, 2012-05-14 17:00:18
    Rossi
    0
    Bardzo smaczne można dodawać różne dodatki próbowałam jeszcze z czerwoną papryką, raz z czosnkiem wszystkie bardzo dobre. Zajada i mąż i dziecko
  • emanko, 2013-12-13 19:18:52
    emanko
    0
    Kotleciki rewelacyjne!!
    Musiałam co prawda dosypać do nich suchej bułki tartej by mi się nie rozwalały na patelni w trakcie przekręcania. Dodatkowo dodałam jeszcze trochę papryki, by było trochę ostrzejsze
    Wszyscy wcinali aż się uszy trzęsły
  • pajla21, 2013-12-18 22:57:43
    pajla21
    0
    Rzadko znajduje taki przepis którego nie muszę modyfikować, ale ten jest po prostu idealny, a kotleciki wyszły pyszne i zasmakowały nie tylko mi.
  • nierealnaa96, 2014-02-14 15:55:13
    nierealnaa96
    0
    przy smażeniu wszystko mi sie rolatywało, kotleciki wgl nie były zwarte w kulki ...
  • Ahtaga, 2014-03-20 10:40:48
    Ahtaga
    0
    Właśnie mój synek zajada i mówi, że pycha Mi też smakują. Zwykle nie jadam piersi z kurczaka, bo nie lubię, ale w tym wydaniu jestem na TAK. Dodałam tylko trochę posiekanego świeżego szczypiorku.
    Jeżeli komuś się rozpada to wydaje mi się, że zbyt grubo pokroił mięso lub zbyt duże kotlety formuje. Ja następnym razem przemiele pierś przez maszynkę, żeby było szybciej. Myślę, że na smaku nie stracą.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe