Uroda Życia poleca: dynia marynowana z cynamonem i papryczką chilli

autor: , kategoria: wytrawne przetwory , dodano: 2014-10-29
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Uroda Życia poleca: dynia marynowana  z cynamonem i papryczką chilli
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Uroda Życia poleca: dynia marynowana  z cynamonem i papryczką chilli

Składniki:

  • dynia [750 g] (oczyszczona, obrana i pokrojona na 1,5cm kawałki)
  • ocet winny [475 ml] (biały)
  • woda [475 ml]
  • cukier [375 g]
  • sól [1 łyżeczka]
  • ziele angielskie (10 ziaren)
  • cynamon (1 laska)
  • pieprz czarny (12 ziaren)
  • imbir (3 cm kawałek korzenia)
  • papryka [2 szt.] (suszone chilli)
  • liście laurowe (2-3 listki)

Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki (z wyjątkiem dyni) wrzuć do garnka.

2. Wymieszaj dokładnie, by cały cukier się rozpuścił.

3. Powoli doprowadź do wrzenia.

4. Dodaj pokrojoną na kawałki dynię i gotuj na wolnym ogniu tak długo, aż stanie się całkiem miękka.

5. Przełóż ją do wyparzonych słoików i zalej wrzącym syropem.

6. Dokładnie zakręć nakrętki i odwróć słoiki do góry nogami na co najmniej 5 min.

7. Przechowuj przez ok. 6 miesięcy. Słoik po otwarciu trzymaj w lodówce

8. Dynię marynowaną można dodawać do sałatek, ale także do dań z ryżu i makaronu. Albo – jak to się praktykuje w naszej rodzinie – wyjadać prosto ze słoika.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: dynia marynowana

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
     Krokiety z rożków waflowych (nadziewane mięsem i pieczarkami)
  • Mniam: 3
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta