Zupa-krem z dyni

autor: , kategoria: Konkurs na rozgrzanie , dodano: 2014-10-31
  • Zupa-krem z dyni

Składniki:

  • miąższ z dyni [600 dag]
  • rosół drobiowy [1.5 l]
  • ziemniaki duże [3 szt.]
  • marchew [2 szt.]
  • cebula biała [1 szt.]
  • masło [1 łyżka]
  • kurkuma [1 łyżka]
  • curry [1 łyżka]
  • ostra papryka [0.5 łyżki]
  • sól
  • pieprz
  • śmietana 30% [0.5 szklanki]
  • grzanki

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w kostkę. Dynię obieramy ze skóry, wycinamy miękki miąższ, a pozostały kroimy w kostkę. Ziemniaki i marchew kroimy w kostkę.
Cebulę szklimy na maśle, wrzucamy do garnka. Następnie wrzucamy dynię, a na końcu ziemniaki i marchewkę. Całość zalewamy rosołem i zagotowujemy. Teraz dodajemy przyprawy - kurkumę, curry i ostrą paprykę, doprawiamy też solą i pieprzem. Całość gotujemy przez ok. 40 minut na małym ogniu. Po tym czasie, zdejmujemy garnek z ognia i całą jego zawartość blendujemy na jednolity krem. Ewentualnie doprawiamy. Wlewamy śmietankę i doprowadzamy do zagotowania.
Krem podajemy saute lub z grzankami.

Niestety nie udało mi się załączyć zdjęcia, ponieważ są zbyt "lekkie" i zbyt małe. Dlatego po relację odsyłam do mojego bloga, gdzie przepis ten znajdziemy pod adresem: http://cuisinealapetit.blogspot.com/2013/10/42-zupa-krem-z-dyni-grzanki.html

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 7

Polecany film:

„Warszawski Sen”

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem