Czekolada do mazurków

  • Mniam: 19
    Mniam zdjęcie! Czekolada do mazurków
    Mniam: 19
    Mniam zdjęcie! Czekolada do mazurków
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Czekolada do mazurków
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Czekolada do mazurków
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Czekolada do mazurków
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Czekolada do mazurków

Składniki:

Przygotowanie:

Podgrzewając na wolnym ogniu wodę połączyć z cukrem. Po rozpuszczeniu cukru, dodać kakao. (Bardzo ważna jest jakość kakao - musi być prawdziwe, gorzkie). Połączyć składniki. Dodać masło i cały czas mieszając połączyć składniki w jednolitą, błyszczącą masę. Nie gotować !
Masa bardzo szybko stygnie. Czekolada jest jedwabista i błyszcząca.

To jest czekolada, której od lat używam do robienia mazurków. W tej prezentowanej opcji wypełniłam nią małe babeczki i przystroiłam białą czekoladą.
Można przygotować z połowy porcji !

    Śr. ocena: 4.95 / recenzji: 10 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 15 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 30

Komentarze

  • kropka75, 2009-12-20 21:18:47
    kropka75
    To ja poproszę o wstawienie przepisu na te babeczki - razem z czekoladą wyglądają przecudnie.

    Komentarz
  • AgaZ, 2009-12-20 22:39:26
    AgaZ
    Akurat te babeczki zakupione w Makro Producent z Krakowa. Ale do tej czekolady nadaje się każde kruche ciasto. Ja osobiście lubię delikatne i kruche. Jak tylko zrobię mazurki, czy inne babeczki to sfotografuję i podam dokładne składniki.
    Komentarz
  • kropka75, 2009-12-21 07:58:39
    kropka75
    Ja też uwielbiam kruche, delikatne ciasta, są pyszne i rozpływają się w buzi.
    Dzięki - na pewno skorzystam gdy wrzucisz.
    Komentarz
  • Eowina1818, 2009-12-21 22:48:24
    Eowina1818
    2
    znam ten przepis bardzo dobre!
    ja lubię jeszcze dodać troszkę mleka w proszku
  • Estella, 2009-12-22 10:04:00
    Estella
    3
    Babeczki są przepyszne - wczoraj miałam okazję spróbować nadzienie jest gorzkie, kremowe i miękkie. Pycha!
  • dorotamo, 2009-12-27 14:39:47
    dorotamo
    nadzienie gorzkie ja wole mleczną czekoladę
    Komentarz
  • malinka118, 2009-12-30 13:33:43
    malinka118
    4
    Polewa będzie bardziek aksamitna jak dodamy 0,5 kieliszka rumu.
  • zlosliwiec, 2010-01-20 14:28:09
    zlosliwiec
    A jak dodamy całą flaszkę rumu to będzie najaksaseksiniejsze ;-)
    Komentarz
  • earring, 2010-01-30 17:15:34
    earring
    2
    CZekoladę robię identycznie!!! Jest idealna
  • kasiasiar, 2010-02-01 16:22:40
    kasiasiar
    2
    Robie taka polewę do niemal wszystkich ciast, deserów lodowych ...

    Trzeba uważać żeby sie nie przypaliła bo wtedy staje sie gorzka.
    Przepis jest dziecinnie prosty
  • kasandraa6, 2010-03-28 13:26:51
    kasandraa6
    1
    super wygląda i na pewno smakuje , uwielbiam ta czekoladę często ja robię jako polewę
  • AnusiaPn, 2010-03-28 14:50:40
    AnusiaPn
    0
    szybki przepis, babeczki wyglądają super
    wykorzystam w czasie wielkanocnym
  • plywok, 2010-03-28 15:17:31
    plywok
    a ja robię w innej kolejnośći. najpierw rozpuszczam margarynę, dodaje wtedy kakao, później cukier i na koniec ewentualnie mleko. no i proporcje zwykle na oko.

    ale spróbuje w tej kolejności co Ty podałas z wodą. zobaczymy co wyjdzie.
    Komentarz
  • Zaba885, 2010-03-29 15:21:46
    Zaba885
    jak zrobiłaś te białe kropeczki ?
    Komentarz
  • AgaZ, 2010-03-29 17:01:32
    AgaZ
    Te białe kropeczki to jest gotowa posypka z białej czekolady. Niestety nie pamiętam firmy.
    Komentarz
  • Zaba885, 2010-04-05 11:33:30
    Zaba885
    2
    zrobiłam tę masę i także kupilam gotowe babeczki Wyszły mi super POLECAM
  • asiulkaa, 2010-05-12 09:02:41
    asiulkaa
    1
    Ja zawsze nazywałam to polewą czekoladową, w moim domu czekoladą nazywam podobna masę ale z dużą ilością mleka w proszku.

    Masa jest bardzo smaczna, stosuje ją do oblewania wielu rodzajów ciast. Ja ją wykonuję w odrobinę innym składzie, zamiast masła daję margarynę (mimo że nie jestem fanką margaryny i chleb smaruje tylko masłem, to w tym przepisie z wieloletniej praktyki mamy i babci nauczona jestem używać margaryny- chyba chodzi o tendencje do jełczenia masła przy dłuższym czasie przechowywania ciast z polewą w ciepłych pomieszczeniach).
  • ewelline, 2010-07-29 10:48:45
    ewelline
    1
    robię tak samo taka polewę

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe