Rozgrzewający krem z kukurydzy

autor: , kategoria: Konkurs na rozgrzanie , dodano: 2014-11-01
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Rozgrzewający krem z kukurydzy
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Rozgrzewający krem z kukurydzy

Składniki:

  • kukurydza konserwowa [2 op.]
  • cebula biała [1 szt.] (duża)
  • serek śmietankowy Twój Smak [1 op.] (Może być inny (np. Łaciate, Philadelphia))
  • chili (przyprawa) [1 łyżeczka] (W zależności od pożądanej ostrości ;) może być więcej!)
  • śmietana kwaśna [1 łyżka]
  • bulion drobiowy [1 kostka]
  • grzanki (malutkie grzanki do zupy)
  • olej [1 łyżeczka] (do podsmażenia cebuli)

Przygotowanie:

Do garnka wlewamy odorbinę oleju, następnie dodajemy pokrojoną cebulę i czekamy aż ta zmięknie.
Do podsmażonej cebuli dodajemy wcześniej odsączoną kukurydzę konserwową (zimą ciężko dostać kolby, przynajmniej u mnie). Smażymy całość ok. 5-10 minut.
Warzywa zalewamy bulionem, doprowadzamy do wrzenia. Kolejno, do naszego wywaru dorzucamy cały serek śmietankowy i łyżeczkę chilli (ja dodaję 2, ale jestem naprawdę wielkim maniakiem ostrości). Zupę mieszamy, zdejmujemy z ognia i miksujemy blenderem.Gdy zupa jest gładka przelewamy ją przez sitko, aby oddzielić pozostałości kukurydzy do osobnego naczynia i dodajemy łyżkę kwaśnej śmietany.

Krem podajemy z grzankami.
Dla większych łasuchów proponuję czipsy z boczku ;)

Zupa genialnie rozgrzewa i jest treściwa :)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem