Jesienny krem z dyni.

autor: , kategoria: Konkurs na rozgrzanie , dodano: 2014-11-01
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Jesienny krem z dyni.
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Jesienny krem z dyni.

Składniki:

  • dynia [1 szt.] (średnia)
  • czosnek [1 główka]
  • cebula [2 szt.] (średnie)
  • imbir świeży [25 g] (około)
  • marchew [2 szt.]
  • papryczka chilli [1 szt.]
  • liście laurowe [2 szt.]
  • serek topiony [1 kostka]
  • oliwa z oliwek [3 łyżki]

Przygotowanie:

1. Dynię obieramy ze skórki, oczyszczamy z pestek i miąższu i kroimy w kostkę. Imbir i marchewkę ścieramy na tarce, cebulkę kroimy w kostkę.

2. Przygotowujemy garnek na zupę i rozgrzewamy w nim 3 łyżki oliwy. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy liście laurowe i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy pokrojoną cebulkę i smażymy do zeszklenia.

3. Dodajemy kolejno przygotowane składniki: dynię, imbir, marchewkę i papryczkę chilli. Wszystko dusimy na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut.

4. Jeśli danie jest zbyt gęste dolewamy wody (dynia jednak powinna 'puścić' jej sporo podczas duszenia).

5. Wyjmujemy liście laurowe i całość blendujemy na gładką masę.

6. Doprawiamy solą i niewielką ilością pieprzu, dodajmy kostkę serka topionego i gotujemy jeszcze przez około 10 minut.

Gotowe! :)

Krem podajemy ze startym żółtym serem lub z pieczywem czosnkowym. Koniecznie gorący :)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Mariola Bojarska-Ferenc, konkurs

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem