Kurczak z dynią i curry

autor: , kategoria: Konkurs na rozgrzanie , dodano: 2014-11-01
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Kurczak z dynią i curry
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Kurczak z dynią i curry

Składniki:

  • pierś z kurczaka [2 szt.] (Podwójna)
  • dynia [500 g] (Obrana)
  • przecier pomidorowy [1 szt.] (średni słoiczek)
  • mleczko kokosowe [1 szt.] (Puszka 400g)
  • imbir [1 plaster] (Łyżeczka startego drobno)
  • papryczka chili [0.5 szt.]
  • przyprawa curry [4 łyżeczki]
  • papryka ostra mielona [1 łyżeczka]
  • kurkuma2 [2 łyżeczki]
  • cynamon [1 szczypta]
  • czosnek [2 ząbki]
  • ryż [1.5 szklanki]
  • sól [5 szczypt]
  • pieprz [5 szczypt]
  • oliwa
  • pomidory [1 ]

Przygotowanie:

Pierś kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę lub paseczki. Doprawić solą pieprzem, dodać starty imbir, czosnek przeciśnięty przez praskę, kurkumę, curry i oliwę z oliwek. Odstawić na minimum 1 godzinę. W rondlu z grubym dnem rozgrzać olej dodać kurczaka (w temperaturze pokojowej), podsmażyć z każdej strony, pod koniec dodać pół papryczki chili. Przełożyć na talerz. W tym samym rondlu rozgrzać olej dodać dynię obraną i pokrojoną w 1 cm kostkę, podolić. Przesmażyć z każdej strony.Otworzyć mleczko kokosowe, wyjąć ostrożnie samą śmietanę kokosową. Do dyni dolać mleczko. Dusić 2,3 min. Dodać przecier rozcieńczony z wodą ok 500ml. Gotować 7-10 min lub do momentu aż dynia będzie mięka. Doodać śmietanę kokosową (Połowę). Dodać kurczaka i sparzonego, obranego i pokrojonego w kostkę pomidora. Zagotować. Podawać z ryżem.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: kurczak z grzybami leśnymi

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem