krem dyniowo-marchwiowy z kurczakiem curry i imbirem

autor: , kategoria: Konkurs na rozgrzanie , dodano: 2014-11-01
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! krem dyniowo-marchwiowy z kurczakiem curry i imbirem
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! krem dyniowo-marchwiowy z kurczakiem curry i imbirem

Składniki:

  • dynia [1 szt.] (średnia)
  • marchew [4 szt.] (średnie)
  • czosnek [2 ząbki] (ilość zależna od preferencji)
  • cebula [2 szt.] (średnie)
  • filet z kurczaka [1 szt.] (ok 0,5 kg)
  • sól [1 szczypta] (ilość zależna od preferencji)
  • pieprz [1 szczypta] (ilość zależna od preferencji)
  • imbir [1 szczypta] (suszony lub świeży)
  • curry [1 szczypta] (do kurczaka)
  • gałka muszkatołowa [1 szczypta]
  • śmietana [2 łyżki] (można zastąpić jogurtem naturalnym)

Przygotowanie:

Obraną dynię kroimy w kostkę i wrzucamy do gotującej się wody wraz z marchewką. Gotujemy aż warzywa zmiękną. W tym czasie przygotowujemy kurczaka. Kroimy na małe kawałeczki i obtaczamy w przyprawie curry z dodatkiem soli i pieprzu. Obsmażamy kurczaka na złocisto. Na osobnej patelni smażymy drobno posiekaną cebulę. Kiedy warzywa zmiękną blendujemy je na krem. Do kremu dodajemy trochę soli, pieprzu, ziele angielskie i liść laurowy. Wrzucamy kurczaka i cebulę. Wyciskamy 2 ząbki czosnku i gotujemy całość jeszcze przez 5-10 minut na wolnym ogniu. Na koniec dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej i imbir. Zabielamy śmietaną lub jogurtem. Możemy podawać z tartym serem i grzankami czosnkowymi.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Komentarze

  • annasoloma, 2014-11-01 21:29:39
    annasoloma
    Najpyszniejsza zupa jaką jadłam i zawsze wszystkim smakuje! Idealna na jesienne dni.
    Komentarz
  • abaczynska, 2014-11-04 15:01:03
    abaczynska
    0
    pycha, ale osobiscie wole wersje bez kurczaka

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe