Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Pierniczki miodowe

autor: , kategoria: ciasteczka, Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie), kuchnia polska , dodano: 2009-12-20
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pierniczki miodowe
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pierniczki miodowe
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pierniczki miodowe
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pierniczki miodowe
  • Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! Pierniczki miodowe
    Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! Pierniczki miodowe
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Pierniczki miodowe
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Pierniczki miodowe

Składniki:

Przygotowanie:

Mąkę wymieszać z sodą. Miód podgrzać razem z masłem, cukrem i przyprawą korzenną. Przestudzić. Mąkę wysypać na gładki blat, zrobić wgłębienie w środku, dodać masę miodową i jajko. Zagnieść ciasto, wyrabiać, aż będzie gładkie.

Ciasto zawinąć w folię spożywczą i zostawić na noc w lodówce.
Ciasto podzielić na 4 lub więcej części. Każdą część oddzielnie wałkować. Proponuję naprawdę cieniutko, bo wtedy pierniczki są kruche i delikatne. Jeśli ciasto klei się do wałka czy podłoża, to trzeba ciągle dokładnie podsypywać mąką. To naprawdę nie zaszkodzi ciastu.
Wycinamy dowolne kształty foremkami, ja preferuję te metalowe. Mają ostrzejsze brzegi.

Blachę koniecznie nasmarować masłem lub margaryną, inaczej pierniki nie będą chciały się odkleić .

Ciastka należy piec w średnio nagrzanym piekarniku (160- 180 st C) około 10 minut, a czasami nawet krócej, jeśli pierniczki są naprawdę cieniutkie. Trzeba uważać, żeby nie zrumieniły się zbyt mocno, ponieważ z powodu skarmelizowania miodu mogą stać się zbyt twarde i nabrać nieco goryczki.

Żeby zrobić dziurkę, polecam słomką do picia, można:
Zrobić dziurkę po wycięciu figurki foremką, ale jeszcze na blacie, przed położeniem na blachę.
Lub NATYCHMIAST po upieczeniu jak gorące pierniczki są jeszcze na blasze.

Jak przestygną można je dekorować. Ja proponuję lukier z cukru pudru i soku z cytryny. (patrz moje przepisy) Te pierniczki można robić dosłownie w ostatniej chwili, są pyszne od samego początku. Nie wymagają „leżakowania”.

    Śr. ocena: 4.73 / recenzji: 11 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 150 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 30

Komentarze

  • AgaZ, 2009-12-20 18:34:57
    AgaZ
    U mnie już choinka i powoli napływa nastrój świąteczny Co zresztą widać na zdjęciu. Przepis ten jest sprawdzony i naprawdę polecam go wszystkim, kto lubi delikatne, chrupiące pierniczki. Z tej porcji wychodzi mnóstwo pierniczków, około trzy duże pudełka. Żeby Was zachęcić, to się przyznam, że to już moje drugie pierniczki w tym miesiącu, bo pierwszą partię zrobiłam za wcześnie i zniknęła w brzuchach moich domowników
    Komentarz
  • Luba, 2009-12-20 20:10:40
    Luba
    1
    Ja tez wolę metalowe foremki
    A przepis bardzo mi się podoba, bo bez "leżakowania"
  • Meariel, 2009-12-20 20:44:22
    Meariel
    1
    Weekend przed Wigilią upływa pod hasłem "pierniczki" Zaciekawił mnie ten przepis bo jest baaardzo prosty (biorąc pod uwagę liczbę składników) i nie ma kakao, więc można z przymrużeniem oka stwierdzić, że to wersja light A jak pięknie przyozdobione! Ja dziś cały dzień walczyłam z lukrem i mam polukrowane całe mieszkanie i troszkę pierniczki. Następnym razem zrobię według tego przepisu i też powieszę na choince.
  • kropka75, 2009-12-20 21:15:43
    kropka75
    0
    Lubię takie proste ciasta, z małą ilością składników. W prostocie siła. Na pewno zrobię.

    Wyglądają uroczo.
  • AgaZ, 2009-12-20 21:38:28
    AgaZ
    Jutro przyniosę do pracy, to Meariel ocenisz smak
    Komentarz
  • shiral, 2009-12-20 22:11:46
    shiral
    2
    Dziś robiłam pierniczki z identycznego przepisu Jakbym wiedziała że wyjdą takie pyszne z pewnością zrobiłabym potrójną ilość, a to dlatego że wszyscy domownicy i nie tylko przyssali się do nich jak nigdy Jutro robię następną turę z tym samym przepisem
  • katakumba, 2010-12-15 15:02:37
    katakumba
    1
    bardzo podoba mi sie wzmianka zeby nie przepiec piernikow bo to miod nadaje goryczy. a ja sie ciezko juz zastanawialm czy mi trefnego cukru baba nie sprzedala
    zrobie na pewno, juz jeden mam ze smacznego, te maja zdecydowanie wiecej miodu
  • Megan19, 2010-12-18 10:57:52
    Megan19
    Mam zamiar spróbować je upiec, mam nadzieję, że będą zjadliwe. Ostatnio wyszły mi kamienie w kształcie gwiazdek, więc się nieco zraziłam.
    Komentarz
  • ignorantka007, 2011-01-14 14:54:46
    ignorantka007
    1
    Piekłam je na święta i wyszły pyszne. Potwierdzam, że nie należy ich długo piec, ja piekłam 6-7 minut przy 160 st C. Pierniczki wychodzą kruche, delikatne i rzeczywiście od razu nadają się do jedzenia, piekłam dzień przed Wigilią O przepis poprosiła moja mama! Pierniczki jeszcze nie raz zagoszczą na moim stole
    P.S. W przepisie są 3 szklanki miodu, ma być chyba 3/4 szklanki (ja tyle dałam).
  • _Czarodzielnica_, 2013-11-20 18:18:48
    _Czarodzielnica_
    Mam zamiar wypróbować przepis
    Komentarz
  • _Czarodzielnica_, 2013-11-24 15:51:52
    _Czarodzielnica_
    0
    Wypróbowałam przepis i polecam
  • inayah, 2013-12-08 18:05:37
    inayah
    1
    Przepis fajny, ale następnym razem dam mniej cukru (albo wcale), miód chyba w zupełności by wystarczył. I nie będę tak cienko wałkować. Te cienkie w ogóle nie przypominały pierniczków, raczej ciasteczka korzenne. Grubsze były miękkie w środku jak pierniki.
  • notfear, 2013-12-15 09:31:24
    notfear
    0
    Tego przepisu szukałam latami
    Zrobiłam ciasto i machnęłam się w przepisie, zamiast dać 3/4 szklanki miodu dałam całą myślę, o zgrozo wyjdą super twarde niejadalne, i tak cała noc minęła mi na rozmyślaniu że wyrzuciłam tyle naturalnego miodu w błoto. Przed chwilą wyjęłam pierwszą partię piernczków z piekarnika i przezyłam miły szok. Są idealne, takie jak powinny być pierniczki ja od siebie dodałam trochę kakałka, po łyżeczce gorzkiego i słodkiego bo lubie jak pierniczki maja ciemne ciasto
  • sweetmedi25, 2014-11-23 13:55:54
    sweetmedi25
    0
    Fajny przepis, muszę spróbować wyczarować takie pierniczki
  • tuchalowa, 2016-12-16 19:36:11
    tuchalowa
    0
    Przepis super, dziś robiłam je z dziećmi. Wyszły pyszne, kruche. Wszyscy się zajadamy

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 3
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Naleśniki z kurczakiem typu gyros
  • Mniam: 2
    Omlet graham z papryką i pieczarkami
  • Mniam: 2
    PLACUSZKI bezglutenowe, wegańskie, roślinne, paleo