Jesienny gulasz z czerwonej soczewicy i ciecierzycy

autor: , kategoria: Konkurs na rozgrzanie , dodano: 2014-11-02
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Jesienny gulasz z czerwonej soczewicy i ciecierzycy
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Jesienny gulasz z czerwonej soczewicy i ciecierzycy
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Jesienny gulasz z czerwonej soczewicy i ciecierzycy
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Jesienny gulasz z czerwonej soczewicy i ciecierzycy

Składniki:

Przygotowanie:

Ciecierzycę zalewamy wodą i zostawiamy na noc. Rano wylewamy wodę, dodajemy świeżej i gotujemy około 40 minut (pod koniec gotowania dodajemy sól). Ugotowaną ciecierzycę odsączamy. W rondlu rozpuszczamy klarowane masło. Szklimy na nim cebulę pokrojoną w półplasterki oraz starty na tarce imbir i czosnek, utłuczoną w moździerzu kolendrę. Później dodajemy, pokrojoną w grubą kostkę, paprykę oraz suszone pomidory i liśc laurowy. Dusimy około 5 miut. Soczewicę płuczemy dokładnie i dodajemy do naszych warzyw. Całość zalewamy wodą około 2 szklanek. Gotujemy na małym ogniu około 15 minut. Po tym czasie dodajemy naszą ugotowaną ciecierzycę i pastę pomidorową. Dusimy razem około 5 minut. Doprawiamy do smaku solą morską, chili oraz pieprzem. Gulasz jest niezwykle aromatyczny, sycący a dzięki dodanemu imbirowi, czosnkowi oraz przyprawie chili - mocno rozgrzewa! Wierzch dekorujemy świeżą kolendrą. SMACZNEGO

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem