Bananowy sernik

autor: , kategoria: z drobiu, serniki , dodano: 2014-11-03
  • Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Bananowy sernik
    Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Bananowy sernik

Składniki:

Przygotowanie:

Dwa duże banany odkładamy do końcowej dekoracji sernika. Resztę bananów obieramy, kroimy je na małe cząstki (np. plasterki), a następnie rozgniatamy w misce. Skrapiamy je sokiem z cytryny. Do tego dodajemy twaróg i razem miksujemy. W ten sposób banany rozpadną się na jeszcze drobniejsze części. Dodajemy cukier waniliowy, cukier i rozpuszczoną we wrzątku galaretkę cytrynową (musi wcześniej trochę przestygnąć, ale może być ciepła). Wszystko dokładnie miksujemy.
Na dnie blachy układamy biszkopty. Najlepiej gdy są to podłużne biszkopty, bo nimi łatwiej jest wyłożyć jak największe pole blachy. Na to przelewamy masę, które wcześniej zmiksowaliśmy. Chowamy to do lodówki, aby całość stężała - czas w zależności od twarogu. Najczęściej są to 3 godz. (ja używając twarogu z Bierdonki czekałam 4 godz.). Ważne jest, aby masa stężała, bo inaczej wypłyną biszkopty z dna.
Następnie obieramy i kroimy w plasterki wcześniej odłożone banany do dekoracji. Układamy je na wierzchu masy i zalewamy przestudzoną galaretką agrestową. Galaretka nie może być zbyt ciepła, ponieważ wymiesza się z masą. Chowamy do lodówki (ostrożnie, ponieważ banany zmieniają swoje pozycje pływając w galaretce ;) )aż zastygnie i... gotowe :)
Smacznego!

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Komentarze

  • ReginaB, 2014-11-26 19:23:39
    ReginaB
    1
    W weekend wypróbowałam Twój przepis. Sernik smakował całej rodzinie i szybko został zjedzony. Już się dopytują, kiedy znowu im zrobię to cudo. Proste wykonanie, pyszne ciasto, polecam

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem