ŻUREK ZŁOTOPOLSKI

autor: , kategoria: Przepisy na zimę , dodano: 2014-11-04
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! ŻUREK ZŁOTOPOLSKI
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! ŻUREK ZŁOTOPOLSKI
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! ŻUREK ZŁOTOPOLSKI
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! ŻUREK ZŁOTOPOLSKI

Składniki:

  • zakwas na żur [1 l] (przygotowany samodzielnie)
  • Jajka ugotowane na twardo [5 szt.]
  • ser twarogowy [250 g] (najlepiej chudy)
  • ser żółty [20 dag] (otarty)
  • wedlina wedzona [50 dag]
  • cebula [1 szt.]
  • pietruszka [1 szt.]
  • seler [0.25 szt.]
  • marchew [4 szt.]
  • przyprawy [1 szt.] (sol, pieprz, majeranek, natka pietruszki, koperek, szczypiorek)
  • ziele angielskie [1 szt.]
  • małe chlebki [5 szt.]
  • czosnek [4 ząbki]
  • wywar [2 l]

Przygotowanie:

Przygotować 2 litrowy wywar z kości lub miesno-jarzynowy wykorzystując podane w składnikach warzywa i przyprawy (ziele angielskie, liśc laurowy, ziarna pieprzu). Następnie do wywaru dodajemy przygotowany dzień wcześniej zakwas (najlepiej z maki żytniej), doprawiamy sola, pieprzem, natka pietruszki, koperkiem, szczypiorkiem i przede wszystkim dużą ilością majeranku i zagotowujemy. W każdym chlebku wycinamy otwór i wyciagamy wnętrze chlebka. Do środka wkladamy wcześniej usmażona z cebulką i czosnkiem wędlinę (drobno pokrojoną) otarty żółty ser, rozdrobniony ser biały i pokrojone na cząstki jajko. Zalewamy gorącym żurkiem, zaraz podajemy.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 70 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 5

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl - Wegański gulasz

Komentarze

  • anias9201, 2014-11-04 00:35:42
    anias9201
    2 litry wywaru nie smietany, przepraszam za blad
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką