Dynia pieczona z mięsnym farszem

autor: , kategoria: Konkurs na rozgrzanie , dodano: 2014-11-04
  • Dynia pieczona z mięsnym farszem

Składniki:

  • dynia [1 ] (nieduża)
  • mielonego mięsa [50 dag]
  • jajka [2 ]
  • cebula biała [2 ]
  • kolorowe papryki [2 szt.] (pokrojone w kostkę)
  • pieczarki [6 ] (szt)
  • sos sojowy
  • pomidory bez skórki [1 op.] (moga być z puszki)
  • olej z oliwek [1 łyżka]
  • świeży imbir (może być w proszku)
  • ser żółty (może być mozarella)

Przygotowanie:

Dynie umyć, osuszyć ściąć jej wierzchołek i za pomocą łyżki usunąć ze środka włókninę i pestki nasienne. Cebulę i czosnek pokrojone w kostkę usmażyć na dużej patelni i mocno rozgrzanej oliwie, podpiekamy na złoty kolor i dodajemy pieczarki,dodać paprykę i mięso mielone jeszcze chwilę podsmażamy i dodajemy pomidory, wszystko doprawić sosem sojowym i przyprawami do smaku. Wnętrze dyni napełnić farszem wbić 2 jajka i przemieszać i położyć na wierzch ser żółty lub plastry mozzarelli, całość przykryć ściętym wierzchołkiem i upiec w temperaturze około 190 stopni C około 20-30 min. Dynię podawać pokrojoną w ćwiartki z natką selera.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem