KULKI DYNIOWO-SEROWE w syropie korzennym

autor: , kategoria: Konkurs na rozgrzanie , dodano: 2014-11-04
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! KULKI DYNIOWO-SEROWE w syropie korzennym
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! KULKI DYNIOWO-SEROWE w syropie korzennym
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! KULKI DYNIOWO-SEROWE w syropie korzennym
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! KULKI DYNIOWO-SEROWE w syropie korzennym

Składniki:

  • mąka pszenna [150 g]
  • mąka ryżowa [50 g]
  • puree z dyni [50 g]
  • serek twarogowy [100 g]
  • proszek do pieczenia [1 łyżeczka]
  • olej [0.5 l] (do smażenia)
  • woda [150 ml]
  • cukier brązowy [150 g]
  • cynamon [0.5 łyżeczki]
  • kardamon [1 ] (ziarenko)
  • laska wanilii [0.5 szt.]
  • imbir
  • przyprawa do pierników
  • amaretto [50 ml]

Przygotowanie:

Wodę, cukier, wanilię,zmiażdżony w moździerzu kardamon, cynamon,imbir,przyprawę do pierników umieść w rondelku i gotuj aż do uzyskania gęstego syropu,na samym koncu dodaj likier i wyłącz źródło ciepła, pozostaw do ostudzenia;
Mąki, ser, puree z dyni, proszek wymieszaj ze sobą, dodaj 100 ml ostudzonego syropu, zagnieć ciasto i uformuj małe kulki o średnicy ok.2cm.Jeśli masa jest za rzadka podsyp mąką, jeśli za gęsta dodaj dorobinę syropu, konsystencja może być różna w zaleności od użytej mąki; Olej rozgrzej do temp. 180-190 stopni, smaż kulki po 2-3 minuty każdej ze stron. Kulki odsącz z oleju na ręczniku papierowym.Podgrzej pozostały syrop. Podawaj kulki obficie polane syropem, można też je lekko naciąć w poprzek i wypełnić bitą śmietaną lub ulubionym dżemem; Smacznego rozgrzania!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 50 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Zadanie konkursowe - konkurs Hortex - Elżbieta Żołek

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem