Warning: array_column() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/www.wizaz.pl/public/kulinaria/przepis.php on line 33

Warning: implode(): Invalid arguments passed in /var/www/www.wizaz.pl/public/kulinaria/przepis.php on line 33
Rozgrzewająca podniebienie żyrafa - przepis - Kulinaria Wizaz.pl

Rozgrzewająca podniebienie żyrafa

autor: , kategoria: , dodano: 2014-11-04
  • Rozgrzewająca podniebienie żyrafa

Składniki:

Przygotowanie:

1.Oddzielamy białka od żółtek.
Żółtka mieszamy mikserem z 3 łyżkami cukru.
Dodajemy mąkę,wodę,olej-miksujemy na jednolitą masę.
2.Do białek dodajemy 3 łyżki cukru-ubijamy na sztywną pianę.
3.Białka łączymy z masą-delikatnie mieszając łyżką.
4.Smarujemy papier do pieczenia tłuszczem.
Odmierzamy do szprycy/papierowego rożka 6 łyżek ciasta i rysujemy na papierze coś na kształt łatek/kontury naszej żyrafy.
Wkładamy na 3 minuty do piekarnika na 180 stopni.
Czekamy aż wystygnie.
5.Do pozostałej masy dodajemy kilka łyżeczek kakao.
6.Ciemną masę wylewamy na kontury.
Pieczemy 15 minut w 180 stopniach.
7.Przygotowujemy "nadzienie" (tu możliwość własnych koncepcji-z galaretką,owocami,budyniem,itd...).
Śmietanę łączymy z cukrem pudrem/cukrem waniliowym i śmietan fixem-miksujemy.
Banany kroimy,skrapiamy sokiem z cytryny (żeby nie ściemniały).
8.Ciasto wyjęte z piekarnika,nawijamy na wałek,delikatnie pozbywając się papieru do pieczenia.
Czekamy aż ostygnie.
Nakładamy bitą śmietanę i banany,omijając brzegi.
Zawijamy w rulon.
Wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godz.
Gotowe :) Smacznego :)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 70 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe