Orientalna zupa z soczewicy

autor: , kategoria: Konkurs na rozgrzanie , dodano: 2014-11-05
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Orientalna zupa z soczewicy
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Orientalna zupa z soczewicy

Składniki:

  • cebula biała [1 główka] (drobno pokrojona)
  • czosnek [3 ząbki] (drobno posiekany)
  • chili papryczka [1 szt.] (drobno pokrojona)
  • limonka [0.5 szt.] (wyciśnięty sok )
  • imbir [1 łyżeczka] (drobno posiekany)
  • liście laurowe [2 szt.]
  • kolendra [1 łyżeczka] (zmłotkowana)
  • oregano [0.25 łyżeczki]
  • przecier pomidorowy [4 łyżeczki]
  • sos rybny tajski [4 łyżeczki]
  • soczewica [200 g] (umyć w zimnej wodzie, osuszyć)
  • bulion wołowy [2 l]
  • marchew [1 szt.] (pokroić w kostkę)
  • seler naciowy [2 szt.] (łodygi pokroić w kostkę )
  • pieczarki [6 szt.] (pokroić w plasterki)
  • ziemniaki [4 szt.] (duże ziemniaki, obrać i pokroić w kostkę)

Przygotowanie:

Na rozgrzaną patelnię dodajemy kolendrę, podgrzewamy przez kilkanaście sekund by wyzwolić smak. Po wystygnięciu rozgniatamy w moździerzu, dodajemy obrany czosnek, pokrojone chili, imbir, i ucieramy na pastę. Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na złoty kolor, dodajemy pastę z moździerza, podsmażamy na małym ogniu dodajemy liść laurowy, oregano, i przecier pomidorowy – podsmażamy przez kilka minut na małym ogniu. Marchew, seler, pieczarki, paprykę kroimy w kostkę i podsmażamy przez kilka minut wraz z pastą, całość zalewamy bulionem, dodajemy umytą soczewicę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy soczewica jest prawie ugotowana, ściągamy z ognia, przyprawiamy limonką i sosem rybnym.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 3 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • Cinderella Girl, 2014-11-05 15:02:06
    Cinderella Girl
    0
    Wyglada i brzmi niesamowcie
  • Qaetos, 2014-11-08 14:06:02
    Qaetos
    0
    Uwielbiam takie zupy
  • AnnStyl, 2015-10-22 19:53:31
    AnnStyl
    0
    Przepis zachęcający. U mnie soczewica jest na porządku dziennym. Tego przepisu nie znałam. Chętnie wypróbuję przy okazji modyfikując go nieco. Zamiast bulionu wołowego dodam wegetariański. No i nie przepadam za selerem.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem