Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Lukier cytrynowy

autor: , kategoria: inne desery, kuchnia polska , dodano: 2009-12-20
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Lukier cytrynowy
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Lukier cytrynowy

Składniki:

Przygotowanie:

Wsypać cukier do miseczki i stopniowo dodawać sok z cytryny. Cały czas dokładnie mieszamy. Może się okazać, że potrzebujemy nieco więcej lub nieco mniej soku. Wszystko zależy jakiej konsystencji lukru potrzebujemy.
Lukier pięknie zastyga i daje wypiekom dodatkowy cytrynowy smak i aromat.

Można sok z cytryny zastąpić sokiem z pomarańczy - będzie ecry a nie śnieżnobiały jak w przypadku cytryny.

    Śr. ocena: 4.88 / recenzji: 8 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 5 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: tradycyjny rosół

Komentarze

  • pysiamn, 2009-12-21 07:25:24
    pysiamn
    2
    Muszę zrobić zwłaszcza że niebawem do upieczenia świateczne ciasta

    ja zawsze robiłam na oko i dodawałm do cukru podru troszke ciepłej wody ew. kapke śmietany
  • Ashira, 2009-12-21 11:08:47
    Ashira
    2
    robiony u mnie od zawsze.
    czasem dodawaliśmy otartą skórkę z cytryny.
    zdecydowanie zwykły lukier wypada przy nim bardzo blado.
  • Rodzynka1989, 2009-12-27 16:55:59
    Rodzynka1989
    3
    Ja czasami zamiast soku z cytryny używam białka z jajka i też jest pyszny. Świetnie zastyga.
  • malinka118, 2009-12-30 13:31:24
    malinka118
    1
    Robiłam z podanych proporcji i wyszedł za twardy. Moim zdaniem 4 łyżki soku to minimum.
  • AgaZ, 2010-01-03 09:06:45
    AgaZ
    Nie wiem od czego to zależy, ale czasami trzeba dodać soku troszkę więcej albo troszkę mniej. Widziałam w smacznym też nieco zmodyfikowany przepis, gdzie oprócz cytryny dodano łyżkę wody. Myślę, że to dobry pomysł. Ja też próbowałam oprócz cytryny dodawać sok z mandarynki. Lukier wtedy wychodzi bardziej ecry, ale smakował super.
    Komentarz
  • Berlinianka, 2010-02-15 17:03:04
    Berlinianka
    1
    Wiem, że to lukier cytrynowy, ale jeśli komuś zależy, aby lukier nie miał owocowego smaku, to zamiast soku z cytryny można dać letnie mleko, o ile pamiętam takie same proporcje.
  • ewelline, 2010-07-29 10:51:27
    ewelline
    1
    ja za lukrem nie przepadam ale czasem trzeba nim coś polać ten jest najlepszy!












  • monikawinograd, 2011-08-29 15:30:39
    monikawinograd
    1
    lukier wyszedl mi idealny, wiec w 100% polecam!
  • madziq111, 2012-02-16 22:50:53
    madziq111
    1
    najlepszy lukier jaki robiłam!!!

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
    Omlet graham z papryką i pieczarkami
  • Mniam: 2
    PLACUSZKI bezglutenowe, wegańskie, roślinne, paleo
  • Mniam: 32
    Cukinia faszerowana mięsem mielonym
  • Mniam: 2
    Makaron w sosie śmietanowo szpinakowym z kurczakiem