Lukier cytrynowy

autor: , kategoria: inne desery, kuchnia polska, dodano: 2009-12-20
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Lukier cytrynowy
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Lukier cytrynowy

Składniki:

Przygotowanie:

Wsypać cukier do miseczki i stopniowo dodawać sok z cytryny. Cały czas dokładnie mieszamy. Może się okazać, że potrzebujemy nieco więcej lub nieco mniej soku. Wszystko zależy jakiej konsystencji lukru potrzebujemy.
Lukier pięknie zastyga i daje wypiekom dodatkowy cytrynowy smak i aromat.

Można sok z cytryny zastąpić sokiem z pomarańczy - będzie ecry a nie śnieżnobiały jak w przypadku cytryny.

    Śr. ocena: 4.88 / recenzji: 8 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 5 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • pysiamn, 2009-12-21 07:25:24
    pysiamn
    2
    Muszę zrobić zwłaszcza że niebawem do upieczenia świateczne ciasta

    ja zawsze robiłam na oko i dodawałm do cukru podru troszke ciepłej wody ew. kapke śmietany
  • Ashira, 2009-12-21 11:08:47
    Ashira
    2
    robiony u mnie od zawsze.
    czasem dodawaliśmy otartą skórkę z cytryny.
    zdecydowanie zwykły lukier wypada przy nim bardzo blado.
  • Rodzynka1989, 2009-12-27 16:55:59
    Rodzynka1989
    3
    Ja czasami zamiast soku z cytryny używam białka z jajka i też jest pyszny. Świetnie zastyga.
  • malinka118, 2009-12-30 13:31:24
    malinka118
    1
    Robiłam z podanych proporcji i wyszedł za twardy. Moim zdaniem 4 łyżki soku to minimum.
  • AgaZ, 2010-01-03 09:06:45
    AgaZ
    Nie wiem od czego to zależy, ale czasami trzeba dodać soku troszkę więcej albo troszkę mniej. Widziałam w smacznym też nieco zmodyfikowany przepis, gdzie oprócz cytryny dodano łyżkę wody. Myślę, że to dobry pomysł. Ja też próbowałam oprócz cytryny dodawać sok z mandarynki. Lukier wtedy wychodzi bardziej ecry, ale smakował super.
    Komentarz
  • Berlinianka, 2010-02-15 17:03:04
    Berlinianka
    1
    Wiem, że to lukier cytrynowy, ale jeśli komuś zależy, aby lukier nie miał owocowego smaku, to zamiast soku z cytryny można dać letnie mleko, o ile pamiętam takie same proporcje.
  • ewelline, 2010-07-29 10:51:27
    ewelline
    1
    ja za lukrem nie przepadam ale czasem trzeba nim coś polać ten jest najlepszy!












  • monikawinograd, 2011-08-29 15:30:39
    monikawinograd
    1
    lukier wyszedl mi idealny, wiec w 100% polecam!
  • madziq111, 2012-02-16 22:50:53
    madziq111
    1
    najlepszy lukier jaki robiłam!!!

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 43
    Ciasto Snickers
  • Mniam: 8
    Domowe hamburgery
  • Mniam: 8
    Pyszne wilgotne ciasto czekoladowe z masą serową :D
  • Mniam: 1
    Ciasto ze śliwkami z kokosową kruszonką

Zamknij