Indyjska zupa z czerwonej soczewicy

autor: , kategoria: Konkurs na rozgrzanie , dodano: 2014-11-05
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Indyjska zupa z czerwonej soczewicy
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Indyjska zupa z czerwonej soczewicy

Składniki:

Przygotowanie:

Przygotowanie wywaru:
Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Na ogół powinien to być wywar tylko warzywny "1 pęczek włoszczyzny (3 marchewki, seler z natką, korzeń pietruszki z natką, 3 ząbki czosnku, 1 por, 1 duża cebula, ziele angielskie, liście laurowe, ziarenka pieprzu)" ja natomiast zrobiłam z wywaru rosołowego, bo po prostu wolę zupy na wywarze mięsnym. Są one dla mnie zdecydowanie bardziej smaczne i treściwe. Także każdy chyba z nas wie jak ugotować rosół :) wywar może być gorący. Najważniejsze by warzywa były pokrojone w kostkę. I po ugotowaniu pozostawić w wywarze jedynie marchewki, pietruszkę, seler, cebulę, czosnek i ziarenka ziela i pieprzu.

Przygotowanie zupy:
W drugim garnku roztapiamy masło wraz z oliwą. Dodajemy do niego utartą na grubych oczkach marchewkę, chwilę smażymy. Dodajemy opłukaną na sitku soczewicę, posiekaną paprykę, czosnek i imbir. Smazymy około 5 minut. Dodajemy posiekane morele oraz 1/2 łyżeczki ziarenek pieprzu syczuańskiego. Powoli zalewamy składniki bulionem, tak około 2.5 litra bulionu (wraz z warzywami jakie w nim są). Do gotującej się zupy dodajemy mieloną paprykę i curry. Dodajemy także posiekaną natkę około 1 łyżki i kolendrę. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość blendujemy.

Do miseczki nakładamy groszek i kukurydzę. Nakładamy gęstą zupę. Kleks jogurtu naturalnego i cieciorka.
Gotowe !!!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe