Indyjska zupa z czerwonej soczewicy

autor: , kategoria: Konkurs na rozgrzanie , dodano: 2014-11-05
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Indyjska zupa z czerwonej soczewicy
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Indyjska zupa z czerwonej soczewicy

Składniki:

  • porcja rosołowa [1 szt.]
  • marchew [4 szt.]
  • seler [1 szt.]
  • pietruszka z natką [1 szt.]
  • czosnek [5 ząbków]
  • por [1 szt.]
  • cebula [1 szt.]
  • ziele angielskie [4 szt.]
  • liść laurowy [4 szt.]
  • pieprz czarny [1 łyżeczka]
  • kolendra
  • czerwona soczewica [1 szklanka]
  • chili papryczka [1 szt.]
  • morele suszone [1 ] (garść)
  • imbir [1 łyżka]
  • curry [1 łyżka]
  • sól morska (do smaku)
  • cieciorka [1 szklanka]
  • kukurydza konserwowa [0.5 ] (puszki)
  • groszek konserwowy [0.5 ] (puszki)
  • masło [1 łyżka]
  • oliwa z oliwek [2 łyżki]
  • pieprz syczuański [0.5 łyżeczki]
  • czerwona papryka ostra mielona [1 łyżeczka]

Przygotowanie:

Przygotowanie wywaru:
Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Na ogół powinien to być wywar tylko warzywny "1 pęczek włoszczyzny (3 marchewki, seler z natką, korzeń pietruszki z natką, 3 ząbki czosnku, 1 por, 1 duża cebula, ziele angielskie, liście laurowe, ziarenka pieprzu)" ja natomiast zrobiłam z wywaru rosołowego, bo po prostu wolę zupy na wywarze mięsnym. Są one dla mnie zdecydowanie bardziej smaczne i treściwe. Także każdy chyba z nas wie jak ugotować rosół :) wywar może być gorący. Najważniejsze by warzywa były pokrojone w kostkę. I po ugotowaniu pozostawić w wywarze jedynie marchewki, pietruszkę, seler, cebulę, czosnek i ziarenka ziela i pieprzu.

Przygotowanie zupy:
W drugim garnku roztapiamy masło wraz z oliwą. Dodajemy do niego utartą na grubych oczkach marchewkę, chwilę smażymy. Dodajemy opłukaną na sitku soczewicę, posiekaną paprykę, czosnek i imbir. Smazymy około 5 minut. Dodajemy posiekane morele oraz 1/2 łyżeczki ziarenek pieprzu syczuańskiego. Powoli zalewamy składniki bulionem, tak około 2.5 litra bulionu (wraz z warzywami jakie w nim są). Do gotującej się zupy dodajemy mieloną paprykę i curry. Dodajemy także posiekaną natkę około 1 łyżki i kolendrę. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość blendujemy.

Do miseczki nakładamy groszek i kukurydzę. Nakładamy gęstą zupę. Kleks jogurtu naturalnego i cieciorka.
Gotowe !!!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Polecany film:

Zadanie konkursowe - konkurs Hortex - Elżbieta Żołek

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem