Krem z marchwi,imbiru i papryczki chili

autor: , kategoria: Konkurs na rozgrzanie , dodano: 2014-11-05
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Krem z marchwi,imbiru i papryczki chili
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Krem z marchwi,imbiru i papryczki chili

Składniki:

  • marchew [8 szt.]
  • papryczka chili [1 szt.]
  • imbir [1 łyżka]
  • sok pomarańczowy [1 szt.]
  • soczewica [0.25 szklanki]
  • cebula czerwona [1 szt.]
  • bulion warzywny [500 ml]
  • czosnek [3 łyżki]
  • miód [3 łyżki]
  • kolendra
  • olej ryżowy
  • sól
  • pieprz
  • masło [80 g]
  • papryczka chili [1 szt.]
  • kolendra [1 pęczek]
  • pieczywo

Przygotowanie:

W blenderze miksujemy masło z papryczką chili z której najpierw usuwamy pestki oraz z kolendrą. Solimy. Musimy otrzymać jednolitą masę. Ustawiamy garnek na małym ogniu,wlewamy łyżkę oleju oraz wrzucamy papryczkę, cebulę i czosnek(oczywiście pokrojone dość drobno). Imbir ścieramy na tarce i dodajemy do tego. Podsmażamy przez ok. 8 minut i uważamy by nie przypalić składników. Kroimy marchew i dodajemy do garnka wraz z soczewicą. Zalewamy bulionem i gotujemy przez ok. 35-45 minut. Następnie miksujemy wszystko na jednolity krem. Potem dodajemy sok pomarańczowy i miód. Znów miksujemy i przyprawiamy do smaku. Na patelni grillowej opiekamy pieczywo i smarujemy wcześniej przygotowanym masłem. Gotową zupę można posypać świeżą kolendrą.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 70 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 5

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe