Francuska cebulowa w chlebie

autor: , kategoria: Konkurs na rozgrzanie , dodano: 2014-11-05
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Francuska cebulowa w chlebie
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Francuska cebulowa w chlebie

Składniki:

Przygotowanie:

Cebule obieramy i zanurzamy na chwilę we wrzątku. Kroimy w półplasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy cebule, od czasu do czasu mieszając. Gdy cebula będzie szklista, dodajemy 2-3 pokrojone ząbki czosnku i dalej mieszamy. Gdy cebula zacznie lekko brązowieć dodajemy do niej 2 łyżki ketchupu i podsmażamy przez 3-4 minuty. Dolewamy białe wino, a następnie stopniowo bulion. Dosypujemy tymianek i rozmaryn oraz solimy i pieprzymy. Zupa powinna się gotować jeszcze ok. 35minut na bardzo małym ogniu.Od chlebków odkrajamy czubki i wydrążamy środki (czubki możemy posmarować czosnkiem i masłem i zapiec z chlebkami). Wnętrze chleba smarujemy białkiem jajka. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy, aż chlebki zaczną brązowieć. Napełniamy zupą – możemy posypać tartym serem.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • indigochild, 2014-11-05 19:19:46
    indigochild
    0
    Cebulowa bardzo lubi wino natomiast ja nie daje keczupu. A tak poza tym to przepis mam niemalże identyczny - proste i pyszne.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe