Francuska cebulowa w chlebie

autor: , kategoria: Konkurs na rozgrzanie , dodano: 2014-11-05
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Francuska cebulowa w chlebie
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Francuska cebulowa w chlebie

Składniki:

  • cebula biała [6 szt.]
  • czosnek2 [2 ząbki]
  • bulion warzywny [1 l]
  • wino białe wytrawne [150 ml]
  • keczup [2 łyżeczki]
  • tymianek [3 łyżeczki]
  • rozmaryn [1 łyżeczka]
  • sól [1 szczypta]
  • pieprz [1 szczypta]
  • chlebek okrągły [4 szt.]
  • ser [1 szt.]
  • oliwa z oliwek [1 łyżka]

Przygotowanie:

Cebule obieramy i zanurzamy na chwilę we wrzątku. Kroimy w półplasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy cebule, od czasu do czasu mieszając. Gdy cebula będzie szklista, dodajemy 2-3 pokrojone ząbki czosnku i dalej mieszamy. Gdy cebula zacznie lekko brązowieć dodajemy do niej 2 łyżki ketchupu i podsmażamy przez 3-4 minuty. Dolewamy białe wino, a następnie stopniowo bulion. Dosypujemy tymianek i rozmaryn oraz solimy i pieprzymy. Zupa powinna się gotować jeszcze ok. 35minut na bardzo małym ogniu.Od chlebków odkrajamy czubki i wydrążamy środki (czubki możemy posmarować czosnkiem i masłem i zapiec z chlebkami). Wnętrze chleba smarujemy białkiem jajka. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy, aż chlebki zaczną brązowieć. Napełniamy zupą – możemy posypać tartym serem.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

„Warszawski Sen”

Komentarze

  • indigochild, 2014-11-05 19:19:46
    indigochild
    0
    Cebulowa bardzo lubi wino natomiast ja nie daje keczupu. A tak poza tym to przepis mam niemalże identyczny - proste i pyszne.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
     Krokiety z rożków waflowych (nadziewane mięsem i pieczarkami)
  • Mniam: 3
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta