Rozgrzewająca zupa w stylu meksykańskim
autor: MAgielKuchenny,
kategoria: Konkurs na rozgrzanie , dodano:
2014-11-05
Składniki:
- 400 g mięsa mielonego, najlepiej wołowego
- bulion warzywny
- około 100 g makaronu fusilli
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 mała puszka czerwonej fasoli
- 1 mała puszka kukurydzy
- 3-4 pomidory lub około 3/4 szklanki passaty, ewentualnie 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego;
- oliwa z oliwek
- około 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1-2 suszone papryczki chili peperoncini
- 1/4 łyżeczki kolendry
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obierz, drobniutko pokrój i podsmaż w garnku na rozgrzanej oliwie. Następnie dodaj mielone mięso (najlepiej zmielić je w domu) i smaż do czasu, aż zmięknie i się zrumieni. Po tym czasie zalej bulionem i duś kilka minut. Kolejno dodaj oczyszczoną i pokrojoną w kostkę paprykę i całość duś jeszcze około 10 minut.
W międzyczasie w drugim garnku ugotuj makaron w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu.
Do gotującej się zupy dodaj kukurydzę i fasolkę, a także pomidory i wszystkie przyprawy. Kolendrę oraz kmin rzymski, najlepiej wcześniej utłuc w moździerzu. Całość gotuj jeszcze kilka minut na małym ogniu.
Na końcu dodaj ugotowany i odcedzony makaron.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: chłodnik z botwiny
Komentarze