Podnosząca ciśnienie tarta z kardamonem

autor: , kategoria: Konkurs na rozgrzanie , dodano: 2014-11-05
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Podnosząca ciśnienie tarta z kardamonem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Podnosząca ciśnienie tarta z kardamonem
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Podnosząca ciśnienie tarta z kardamonem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Podnosząca ciśnienie tarta z kardamonem

Składniki:

  • CIASTO
  • mąka pszenna [2 szklanki]
  • cukier puder [0.5 szklanki]
  • masło [100 g]
  • żółtko z jajka [1 ]
  • krem
  • mleko [0.5 szklanki]
  • śmietana kremówka [0.75 szklanki]
  • kardamon [4 ] (ziarna)
  • czekolada gorzka [200 g]
  • żółtko z jajka [2 ]
  • jajka [1 ]
  • cukier [0.75 szklanki]
  • Dodatki
  • konfitury [10 łyżek] (smak według uznania, najlepsze morelowe)

Przygotowanie:

Składniki na ciasto wymieszać o szybko zagnieść, żeby ciasto się nie nagrzało. Otulić folią i schładzać w lodówce przez 30 minut.
Ziarna kardamonu utłuc w moździerzu, a czekoladę połamać na małe kawałki. Mleko, razem ze śmietanką zagotować na małym ogniu, aż lekko zgęstnieje i dodać do masy czekoladę oraz kardamon. Zdjąć z ognia. Jajko, żółtka i cukier utrzeć, dodać do nich masę czekoladową i wymieszać na gładką masę.
Wyciągnąć ciasto z lodówki i rozwałkować. Wyłożyć nim formę do tarty, ponakłuwać widelcem, wyłożyć papierem i obciążyć obciążnikami, lub suchą fasolą. Piec 15 minut w 200 stopniach. Wyjąć, na cieście rozsmarować konfiturę i nałożyć czekoladową masę. Następnie piec ok. 15 minut w temp. 170 stopni.
Smacznego rozgrzanego!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 90 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Polecany film:

Ciasto z gruszkami i mascarpone FB

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką