ciasto marchewkowe z imbirem i kremem dyniowym

autor: , kategoria: Konkurs na rozgrzanie , dodano: 2014-11-07
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! ciasto marchewkowe z imbirem i kremem dyniowym
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! ciasto marchewkowe z imbirem i kremem dyniowym

Składniki:

  • CIASTO
  • mąka pełnoziarnista [1 szklanka]
  • cukier brązowy [0.5 szklanki]
  • soda oczyszczona
  • proszek do pieczenia [0.5 łyżeczki]
  • Starty imbir [2 łyżki]
  • wiórki kokosowe [0.5 szklanki]
  • cynamon [2 łyżeczki]
  • kardamon [2 łyżeczki]
  • gałka muszkatołowa [1 łyżeczka]
  • szczypta soli
  • olej z orzechów włoskich [0.5 szklanki]
  • jajka [2 szt.]
  • marchew [3 szt.] (starta na średnich oczkach)
  • krem
  • ser mascarpone [1 op.]
  • cukier puder [0.5 szklanki]
  • dynia [300 g]

Przygotowanie:

W jednej misie mieszamy składniki suche. W drugiej olej i jajka. Obie misy łączymy ze sobą dodając starta marchew.
Ciasto będzie dość zwarte i zbite.
Wykładamy na blaszkę, równamy i pieczemy ok 45 minut w 175 stopniach.

Schłodzone ciasto przekrawamy na dwa blaty.
Przekładamy kremem.
Ubijamy w misie mascarpone z cukrem pudrem i zimnym puree z dyni.

Puree robimy krojąc dynię w kostkę, zalewając niewielką ilością wody. Gotujemy do czasu aż dynia się rozpadnie i woda odparuje. Chłodzimy.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 8

Polecany film:

Kulinarny express - Ciasto a’la Ferrero Rocher na zimno

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką