Makaron z pieczoną dynią i fetą

autor: , kategoria: Konkurs na rozgrzanie , dodano: 2014-11-08
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Makaron z pieczoną dynią i fetą
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Makaron z pieczoną dynią i fetą

Składniki:

Przygotowanie:

Przepis na makaron z pieczoną dynią i fetą:

Rozpoczynamy od obierania dyni i pokrojenia jej na 1 cm kwadraty.

Makaron spaghetti lub dowolny inny gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy i pozostawiamy.

W tym samym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Naczynie żaroodporne natłuszczamy, układamy kawałki dyni i oprószamy solą, pieprzem oraz tymiankiem.

Do nagrzanego piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne z dynią i pieczemy przez 20 minut. Co jakiś czas możemy przemieszać dynię sprawdzając czy jest już miękka. Róbmy to delikatnie aby podczas mieszania nie rozpadła się nam.

Makaron po ugotowaniu I odcedzeniu przekładamy na natłuszczoną lekko patelnię.

Ser feta kroimy w kosteczkę, oliwki (w naszym przypadku zielone i czarne) w plastry. Dodajemy do makaronu i delikatnie mieszamy.

Liście sałaty myjemy, osuszamy i również dodajemy na patelnię, po czym ponownie mieszamy.

Na samym końcu dodajemy upieczoną dynię i delikatnie łączymy z pozostałymi składnikami.

Podsmażamy przez kilka minut, a następnie podajemy domownikom.

W naszym przypadku uprażyliśmy również słonecznik aby posypać nasz makaron. Potrawa smakowała fantastycznie.

Smacznego :)
Pozdrawiamy Kulinarny Duet

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe