Wytrawna tarta ze szpinakiem

autor: , kategoria: Konkurs na rozgrzanie , dodano: 2014-11-08
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Wytrawna tarta ze szpinakiem
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Wytrawna tarta ze szpinakiem
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Wytrawna tarta ze szpinakiem

Składniki:

  • CIASTO
  • mąka [20 dag]
  • masło [0.5 kostki]
  • sól [0.333 łyżki]
  • woda [0.5 szklanki] (woda musi być zimna)
  • FARSZ
  • boczek wędzony [20 dag]
  • cebula biała [1 szt.]
  • szpinak [1 ] (brykiet)
  • czosnek [2 ząbki]
  • śmietana [2 dag]
  • jajka [4 ]
  • pomidory [1 szt.]
  • ser żółty [12 dag] (w kostce)
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie

Przygotowanie:

Zagnieć ciasto z podanych składników. Włóż na 2 godziny do lodówki. Cebulę i boczek pokrój w kostkę i usmaż na rumiano. Ugotuj szpinak dodając do niego drobno posiekany czosnek i szczyptę soli. Jajka roztrzep ze śmietaną, przypraw solą i pieprzem. Wyklej ciastem formę do tarty (uprzednio posmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą). Rozłóż na cieście boczek z cebulką, rozsmaruj równomiernie szpinak i ułóż na nim pokrojonego w plastry pomidora. Zalej całość jajkami. Posyp ziołami prowansalskimi oraz startym serem. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza, aż wierzch tarty się przyrumieni (ok. 30-45 min). Smacznego! :)
(czas przygotowania podałam odejmując dwie godziny, podczas których ciasto chłodzi się w lodówce)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 75 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Kurt Scheller - konkurs Kulinarni Mistrzowie

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem